Antalet orosanmälningar som kommer in till Socialstyrelsen om barn som far illa fortsätter att öka, enligt en sammanställning som myndigheten gjort. 2021 kom 422 000 anmälningar in, en ökning med 27 procent sedan 2018.
Förra året berördes 216 000 barn av orosanmälningar, vilket motsvarar 9,8 procent att alla 0–17-åringar i Sverige. Detta visar en sammanställning som Socialstyrelsen gjort för 2021.
Sammanlagt handlar det om 422 000 anmälningar om barn som far illa eller misstänks fara illa, vilket är en ökning med 27 procent från år 2018. Ökningen är även en per capita-ökning, där antalet anmälningar per 1000 barn stigit från 154 till 192 under samma period.
En av fem anmälningar handlar om våld i nära relationer, men även om allt yngre barn som riskerar att hamn i kriminalitet, liksom om olika typer av kränkningar via sociala medier.
– Det kan både handla om barn som själva blir utsatta och om barn som utsätter andra för hot, våld och förnedring genom spridning av bilder eller filmer”, säger säger Therese Olmsäter, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Tendenser och orsaker till ökningen
En tendens är alltså orosanmäkningar om allt yngre barn som riskerar att dras in i kriminalitet. En liknande tendens handlar om flickor som begår våldshandlingar mot andra flickor eller rör sig i utkanterna av kriminella gäng.
– Ett annat nytt område som socialtjänsten berättar om i intervjuer är att anmälningar kommer in om flickor som utövar våld eller misshandlar andra flickor eller i vissa fall befinner sig i utkanten av gängmiljöer. Några uttrycker att oro kring flickor verkar bli mer lik den som finns kring pojkar, konstaterar Olmsäter.
Enligt Olmsäter kan det finnas flera olika skäl till ökningen av orosanmälning. Ett sådant är att Barnkonventionen blev lag i Sverige 2020, vilket kan har gjort människor mer uppmärksamma på barn som far illa, och ett annat att digitala e-tjänster gjort det enklare att göra en anmälan.
– Det kan även vara så att de senaste årens fokus på förebyggande socialt arbete med barn i riskzon har gett effekt. Att anmälare tidigt uppmärksammar barn är viktigt för att de ska få rätt hjälp innan en negativ utveckling hunnit gå för långt, noterar hon.