Sedan regeringen inkommit med kompromissförslag men lämnat in det för sent till finansutskottet meddelar finansminister Mikael Damberg (S) om ett nytt förslag som i så fall skulle stryka vårändringsbudgeten.
Socialdemokraterna yrkar avslag på det förslag till vårändringsbudget som just nu ligger på riksdagens bord. Man planerar i stället att återkomma med en extra ändringsbudget ”så snart som möjligt”, meddelar finansminister Mikael Damberg under en pressträff.
Det ligger redan två förslag om höjda pensioner på riksdagens bord när man i dag ska besluta om regeringens vårändringsbudget. Förslagen är regeringens ursprungliga förslag om ett garantitillägg och högeroppositionens motförslag.
Under måndagen kom regeringen med ett nytt kompromissförslag om höjda pensioner för att, utöver Vänsterpartiet och Miljöpartiet, även få med sig Centerpartiet på sin sida.
För sent
Det nya kompromissförslaget kom dock in för sent för att hinna behandlas i finansutskottet först, vilket normalt är ett krav.
Socialdemokraterna väljer därför att yrka avslag för hela betänkandet, som utgörs av högeroppositionens förslag i finansutskottet. Detta eftersom ett framläggande av kompromissförslaget direkt i kammaren med största sannolikhet hade avvisats av talmannen på formella grunder.
Stödjer en majoritet yrkandet om avslag för betänkandet blir resultatet att det inte finns något förslag till vårändringsbudget alls. Regeringen kommer i stället med en extra ändringsbudget där förslagen från regeringens ursprungliga förslag samt kompromissförslaget med C, V och MP återkommer.
”Det blir i praktiken en justerad vårändringsbudget”, uppger Damberg.
Moderaternas kritik: ”En bananrepublik?”
Åsa Westerlund (S), ordförande för finansutskottet, inleder debatten i kammaren med att både protestera mot och kritisera att regeringssidan inte fick lägga fram sitt kompromissförslag i finansutskottet.
– Det är orimligt, därför röstar vi nej till hela vårändringsbudgeten. Vi kommer att se till att vårt förslag får prövas i riksdagen. Pensionerna ska höjas, säger hon.
Moderaterna framförde även de kritik, denna gång riktad mot regeringens ”historiskt svaga” styre och bristen på ett ledarskap som leder landet åt rätt håll.
– Har Sverige blivit en bananrepublik? frågade Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson i riksdagens debatt under onsdagen.
Läs även: Planet stoppades - flyktingar på väg till Rwanda kvar i Storbritannien