Facebook noscript imageVårbudgeten: Ett potpurri av mindre satsningar – oklart om den går igenom
Politik
Vårbudgeten: Ett potpurri av mindre satsningar – oklart om den går igenom
Finansminister Mikael Damberg presenterade vårbudgeten vid en pressträff i dag. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Finansminister Mikael Damberg presenterade vårbudgeten vid en pressträff i dag. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hälften av regeringens vårändringsbudget går till flyktingmottagning och sjuklönekostnader. Resten består av ett potpurri av satsningar riktade till olika väljargrupper inför höstens val. Det förblir oklart om budgeten går igenom, då det föreslagna garantitillägget för pensionärer stöter på stort motstånd.

De föreslagna åtgärderna uppgår till 35,4 miljarder kronor, varav knappt hälften, 17,4 miljarder, går till insatser för mottagandet av flyktingar och utestående sjuklönekostnader till följd av vinterns Omikronvåg.

Resten pytsas ut i mindre portioner till en mängd olika åtgärder som eventuellt kan vinna över väljare inför riksdagsvalet i september. Bland annat tilldelas vården en halv miljard, hushållen ska få en extra månads elbidrag och drivmedelskompensation och totalförsvaret får ytterligare 2,8 miljarder kronor.

Den socialdemokratiska regeringen regerar i dagsläget med en oppositionsbudget, då regeringens initiala förslag fälldes i höstas.

– Vi bedömer att det finns ett brett stöd för de flesta insatser i denna budget. Vi har svårt att se varför riksdagen skulle gå emot dessa åtgärder, säger finansminister Mikael Damberg under en pressträff.

Garantitillägg för pensionärer den stora stötestenen

Vårbudgetens akilleshäl förblir det garantitillägg till pensionärer som Socialdemokraterna kom överens om med Vänsterpartiet och Miljöpartiet i januari. Höjda pensioner var V:s krav för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister förra hösten. Garantitillägget förväntas kosta 4,2 miljarder kronor och är tänkt att börja betalas ut en månad före valet.

Förslaget har sågats av både opposition och myndigheter. Den tyngsta myndigheten, Pensionsmyndigheten, skriver i sitt remissvar om garantitillägget att det är ”onödigt komplicerat samt förenat med nackdelar och risker […] äventyrar rättssäkerheten för enskilda”. Finansministern är dock optimistisk:

– Det skall bli spännande att se om de [övriga politiska partierna] står upp för de sämst ställda pensionärerna […] De flesta politiska partierna har sagt att de vill förbättra situationen för de sämst ställda pensionärerna. Nu prövas det, säger Damberg.

Han varnar också för att Socialdemokraterna kommer att använda detta argument som ett slagträ under valrörelsen om garantitillägget inte går igenom.

Läs även: Halv miljon pensionärer föreslås få tusenlapp mer

Bulletin har sökt Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet för att få veta om de tänker rösta på regeringens vårändringsbudget.

Dorothée Enskog