Snart är det dags att deklarera. Det innebär inte bara chans till klirr i kassan utan också risk för bedrägeriförsök, varnar Skatteverket.
– Vi ser en markant ökning, framför allt när det är dags att betala ut skatteåterbäring, säger deklarationsexperten Jan Janowski.
Bedragarens syfte är att komma över känsliga uppgifter genom nätfiske, så kallad phishing.
Att bedragare utger sig från att vara från just Skatteverket ökar under deklarationsperioden, som drog i gång med de första deklarationsutskicken den 4 mars.
– Det här ser vi i alla kanaler. De använder sig av falska mejl, sms, brev och i vissa fall även telefonsamtal. Det är särskilt vanligt just nu i deklarationstider – precis när vi ska skicka ut deklarationerna, e-tjänsten öppnar och det går att deklarera, men framför allt vid skatteåterbäring, säger Jan Janowski på Skatteverket.
Krav på betalning
Bluffmeddelandet kan exempelvis uppmana till att klicka vidare för att ange konto för snabbare skatteåterbäring. Det kan också bestå av ett påstått betalningskrav där mottagaren ombeds att logga in på en sajt för att beräkna skulden.
Rubrikerna på meddelandena kan vara ”Din skatteåterbäring” och ”Skatt att betala” eller, när det riktas mot företag, innehålla ord som moms och faktura.
– Syftet är ofta att komma över uppgifter som är knutna till pengar på ett eller annat sätt, säger Jan Janowski.
Undvik länkar
Skatteverket har inga exakta siffror på mängden bedrägeriförsök. Men myndigheten får ofta tips om misstänkta meddelanden, som polisanmäls.
– Men man behöver inte höra av sig till oss. Vår rekommendation är att inte klicka på några länkar, inte öppna bilagor och radera meddelandet, säger Jan Janowski och tillägger:
– Skatteverket efterfrågar aldrig kontouppgifter i mejl, sms eller telefon. Vi kommunicerar inte på det sättet. Det enda stället där vi kan efterfråga den typen av uppgifter är våra e-tjänster, där man själv loggar in.
fakta
Fakta: Så skyddar du dig
Klicka inte på länkar och öppna inte bilagor i mejl eller sms som ser ut att vara från en falsk avsändare.
Svara inte heller på meddelandet. Ignorera och radera.
Lämna aldrig ut uppgifter som bankkonto- eller kreditkortsnummer.
Polisanmäl om känsliga uppgifter ändå har lämnats ut. Spärra också konto och kort hos banken.
Misstänkta bluff-sms kan vidarebefordras till nummer 7726 (för ordet spam). Det är ett etablerat sätt att rapportera bedrägeriförsök som gör teleoperatörerna uppmärksamma.
Källa: Skatteverket och polisen