Facebook noscript imageVarningen: Fler hedersförtryckta barn kan föras ut ur Sverige
Nyheter
Varningen: Fler hedersförtryckta barn kan föras ut ur Sverige
Foto: Janerik Henriksson/Stina Stjernkvist/TT
Foto: Janerik Henriksson/Stina Stjernkvist/TT

När sommaren närmar sig ökar risken för att barn som är utsatta för hedersförtryck föras ut ur Sverige, varnar flera myndigheter. Enligt utrikesdepartementet fördes 75 barn ur landet, eller hölls kvar i utlandet, av närstående under fjolåret.

Myndigheter varnar för att barn som lever i hedersförtryck löper större risk att föras till utlandet i samband med att sommarlovet närmar sig.

– Det är särskilt viktigt inför sommarlovet att alla som möter barn och unga har det med sig, säger Jenny Edin vid polisen.

Syftet med att tvinga barnen lämna landet kan bland annat handla om tvångsäktenskap eller så kallade uppfostringsresor – där barnen riskerar att utsättas för olika former av övergrepp. Gemensamt är att resorna sker i hedersrelaterad eller patriarkal kontext.

Utrikesdepartementet har kännedom om att 75 barn fördes ur landet, eller hölls kvar i utlandet, av närstående, förra året. Trots att UD inte har statistik per månad ser man ändå att risken för liknande resor ökar under sommaren, säger Jenny Edin, kommissarie och processledare för polisens nationella arbete mot hedersrelaterad brottslighet, till TT.

– Det är särskilt vanligt just under skollov att barn förs utomlands för att giftas bort, för att utsättas för könsstympning eller en så kallad uppfostringsresa, säger hon.

Skolplikten sätter stopp

Skolplikten, som innebär att barn i grundskoleålder måste gå i skolan, är orsak till att barnen inte kan avvika under resterande delar av året. Frånvaro eller planerade längre resor kan då uppmärksammas av skolan eller andra myndigheter.

– Det sticker inte ut på samma sätt om man åker utomlands med familjen i några veckor under sommaren, säger Jenny Edin.

Nationellt centrum mot hedersrelaterat förtryck ser även de en liknande trend. Trots att man inte för statistik över bortförda barn noterar man att antalet samtal till stödtelefonen gällande misstankar eller oro om bortföranden ökar.

– Vi ser alltid en ökad oro inför loven, men framför allt efteråt när barnen inte återvänder till skolbänkarna, säger Issis Melin, sakkunnig vid centret, till TT.

Befinner sig barnen utomlands får svenska myndigheter betydligt svårare att agera. Eftersom att barnen många gånger förs bort av sina närstående tvingar detta barnen till att själva söka hjälp. Av den anledningen är det av stor vikt att förebygga och förhindra att resorna verkställs.

Kan besluta om utreseförbud

Både Issis Melin och Jenny Edin är eniga om att personer som möter barn och unga, exempelvis skol- och fritidspersonal, bör vara extra uppmärksamma vid den här tiden på året

– Det gäller att vara nyfiken och ställa frågor kring vad som händer i sommar. Det kan faktiskt vara så att folk åker på semester, vi behöver inte misstänkliggöra alla. Men det finns barn som har en oro och då behöver vi ställa frågor kring det, säger Issis Melin.

Om misstankar om ofrivilliga utresor uppstår i tid kan socialnämnden ansöka hos förvaltningsrätten om ett utreseförbud. Vid akuta fall kan nämnden själva besluta om ett tillfälligt förbud.

– Det är så vitt vi vet den lagstiftning som vi har mest nytta av för att skydda barn som man misstänker ska föras bort. Då får man lite tid att utreda, säger Issis Melin.

Läs även: Peyman Kia döms till livstid och får behålla ryska miljonen

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu