Facebook noscript imageVeckans studier om covid: Högre temperaturer ger lägre smittspridning
Vetenskap
Veckans studier om covid: Högre temperaturer ger lägre smittspridning
Sommarvärme i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT
Sommarvärme i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det lär ha publicerats fler än 100 000 vetenskapliga artiklar om covid-19 på drygt ett år. Vilket är nästan lika många som det publicerats om influensa på 200 år. Därför kan det var svårt att hänga med i svängarna. Bulletin fortsätter även denna vecka att lista några mer eller mindre intressanta studier som ni kanske missat under förra veckan.

Åldrande celler blir hyperinflammatoriska av covid

När kroppens celler åldras avtar deras förmåga att föröka sig. I allmänhet ökar andelen celler som inte förökar sig med åldern liksom i samband med kroniska sjukdomar. Processen antas skydda mot cancer, men misstänks också orsaka inflammationer och ligga bakom många åldersrelaterade hälsoproblem.

En studie publicerad i Science visar att celler som slutat föröka sig blir hyperinflammatoriska när de utsätts för till exempel spike-protein från covid och att de på så sätt riskerar att sprida inflammationen vidare till andra celler. Något som i sin tur kan förklara varför äldre och kroniskt sjuka drabbas hårdare av covid. Det antyder också att covid till viss del kan behandlas eller förebyggas genom att ta död på de potentiellt hyperinflammatoriska cellerna. Experiment på möss som infekterats med ett närbesläktat coronavirus pekar i samma riktning och visade att en medicin som tar död på celler som slutat föröka sig ökade överlevnaden hos äldre möss.

Lägre smittspridning vid högre temperaturer, men nedstängningar viktigare

En studie publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences visar på ett samband mellan väder och smittspridning i USA. Högre temperaturer hängde samman med lägre smittspridning. För befolkningstäthet var sambandet det omvända och med högre befolkningstäthet följde högre smittspridning. Dock var effekten av nedstängningar på smittspridningen mer betydande och sambandet med temperaturen försvann vid nedstängningar. Däremot eliminerade inte nedstängningarna helt och hållet sambandet mellan smittspridning och befolkningstäthet.

Blodförtunnande medicin bidrog till minskad dödlighet

En studie av närmare 4 500 amerikanska patienter som vårdades på sjukhus för covid publicerad i PLOS One visar att dödligheten för dessa minskade betydligt under våren och sommaren 2020. Förklaringen är enligt forskarna bättre behandlingar och då framför allt behandlingar med blodförtunnande mediciner.

Covid i USA redan i december 2019?

En studie som förhandspublicerats i Clinical Infectious Diseases påvisade antikroppar i ett blodprov som togs i delstaten Illinois den 7 januari 2020, vilket tyder på att covid fanns i USA i slutet på december 2019.