Facebook noscript imageRättelse: Veronica Palm – 130 000 kronor var gammal nyhet
Nyheter
Rättelse: Veronica Palm – 130 000 kronor var gammal nyhet
Palm var ett toppnamn innan hon släppte politiken för Rädda barnen. Nu är hon aktuell för att ha arbetat i ett eget bolag men inte tagit ut lön utan fått pengar från riksdagens inkomstgaranti. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Palm var ett toppnamn innan hon släppte politiken för Rädda barnen. Nu är hon aktuell för att ha arbetat i ett eget bolag men inte tagit ut lön utan fått pengar från riksdagens inkomstgaranti. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Den nyhet som Bulletin tidigare i morse publicerade om hur Veronica Palm tvingats betala tillbaka 130 000 kronor var två år gammal och publicerades av misstag. Bulletin ber våra läsare och Veronica Palm om ursäkt för det inträffade.

Nedanstående två år gamla nyhet publicerades tidigare i Bulletin:


Den tidigare S-toppen Veronica Palm är i blåsväder. Hon tvingas betala tillbaka 130 000 kronor som hon har fått från Statens tjänstepensionsverk. Orsaken är att hon äger ett bolag, som hon inte tar ut lön från utan ger sig själv utdelning i stället.

Bakgrund

Veronica Palm var länge ett toppnamn inom Socialdemokraterna. Hon satt i riksdagen, i partiets mäktiga verkställande utskott och förekom ofta i spekulationer om att bli minister. Men 2015 lämnar hon partipolitiken för att bli ordförande för Rädda barnen.

Organisationen tog hänsyn till hennes höga ekonomiska krav och chockhöjde arvodet som tidigare låg på 20 000 kronor i månaden till nästan 50 000 kronor. Rädda barnen är opolitiskt och därför kunde inte Palm sitta kvar i riksdagen, vilket de avsåg att kompensera henne för.

Beslutet slog ner som en bomb. Människor ville ge pengar för att hjälpa barn och inte för att ersätta andra uppdrag som ledningen inte kunde behålla. Samtidigt kandiderade Rädda barnens vice ordförande till uppdraget, mot Palm, men utan ekonomiska krav.

Palm måste backa och dra tillbaka sin kandidatur. Men då hade hon redan lämnat riksdagen.

Inkomstgarantin

Veronica Palm fick då inkomstgaranti från riksdagen. Det är pengar som ges till riksdagsledamöter som slutar för att de ska kunna återgå till sitt gamla arbete eller hitta ett nytt. Palm har tidigare arbetat bland annat som barnskötare men har inte velat gå tillbaka till det. I stället har hon fått inkomstgaranti. Hon fick ett par utredningsuppdrag under Stefan Löfvens tid som statsminister och har haft några lokalpolitiska uppdrag.

Vid sidan har hon haft ett aktiebolag som hon inte har tagit ut någon lön ifrån. Lön kvittas mot inkomstgarantin. I stället har hon tagit ut aktieutdelningar från sitt bolag. Det är detta Riksdagens arvodesnämnd har slagit ner på, och kräver henne på 130 000 kronor.

Hennes bolag säljer föreläsningar och journalistiskt material. 2019 fick hon ut 545 250 kronor i inkomstgaranti. Samma år omsatte hennes bolag 390 000 kronor. Pengarna togs inte ut som lön utan som utdelning, vilket har en lägre skatt och man betalar inte sociala avgifter för utdelningar.

Arvodesnämndens bedömning

Riksdagens arvodesnämnd har gjort bedömningen att Palm ”i väsentlig omfattning” har arbetat i sitt bolag men har valt att behålla pengarna i bolaget och i stället ta ut inkomstgaranti. Därför måste hon nu betala tillbaka.

Johan Hirschfeldt, som är ordförande för Riksdagens arvodesnämnd, kommenterar inte enskilda beslut. Men han har i en kommentar till Sveriges Radio sagt:

– Då har nämnden att göra en bedömning av alla de fakta som finns, och ta in inkomstinformation och information från årsredovisningar och så, och ge den tidigare ledamoten tillfälle att yttra sig, och sedan fattar nämnden ett beslut, och det är vad som har skett i det här fallet.

Veronica Palm har i en skriftlig kommentar till Ekot sagt:

”Arvodesnämnden har sedan uppmärksammat mig på att regelverket är annorlunda och att de därför beslutat om jämkning och återbetalning. Vilket jag så klart gör. Det har aldrig varit min intention att göra något annat än rätt.”

Läs även: Annie Lööf får statlig inkomstgaranti - trots tre styrelseuppdrag

Nyhetsredaktionen