Facebook noscript imageVice riksbankschefen: De flesta klarar högre räntor
Ekonomi
Vice riksbankschefen: De flesta klarar högre räntor
Fortsatt hökaktig flygkurs. Vice riksbankschef Anna Breman framhåller vikten av att hålla inflationen på plats också den dag den väl nått målet. Prognosen för kronan är en mild förstärkning framöver. Foto: Henrik Montgomery/TT
Fortsatt hökaktig flygkurs. Vice riksbankschef Anna Breman framhåller vikten av att hålla inflationen på plats också den dag den väl nått målet. Prognosen för kronan är en mild förstärkning framöver. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vice riksbankschef Anna Breman menar att hushåll och företag bör förbereda sig för ytterligare en höjning. Något som hon tror hushållen klarar av trots den höga inflationen och tidigare höjningar.

Vice riksbankschefen Anna Breman säger att den höjda räntan är något “de flesta hushåll” klarar av. Det är ett tufft budskap för hushåll och företag som brottas med de rekordsnabba räntehöjningarna det senaste året, rapporterar TT.

Enligt Breman behöver räntan ligga på en hög nivå en tid framöver för att kunna tämja den inflation som råder. Hon menar att det finns risk för nya inflationsimpulser.

– Vi vet att detta är tufft för många hushåll, men vi kommer att behöva ha en fortsatt stram penningpolitik för att ligga kvar på målet när vi nått det. De flesta hushåll klarar fler räntehöjningar, säger hon till nyhetsbyrån.

Hon menar att det är tufft nu, men att hushållen kommer gynnas av den fortsatt höga räntan längre fram.

– Det finns alltid enskilda hushåll som har det extremt tufft. Men de kommer att gynnas när inflationen går ned, i samband med att kostnadsökningar går ned och reallöneökningarna kommer. Tittar man på genomsnitten så slår de ökade kostnaderna från inflationen mer än räntehöjningarna, svarar Anna Breman.

Varnar för inflationsökning

Även om konjukturen bromsar in, ligger inflationen fortsatt högt. Det är dock i linje med vad Riksbanken räknat med. Samtidigt säger Breman att det kan komma att bli nya inflationslyft.

– Sommaren har präglats av geopolitiska spänningar, extremväder och ett pågående krig i Europa. Det kan bland annat påverka varupriser, energipriser och livsmedelspriser.

Samtidigt är den svenska kronan svag och det motverkar också en nedgång i inflationen, dock finns stark efterfrågan på tjänster, som resor, och det är bra för ekonomin.

– Tjänsteinflationen är hög och den drivs mycket av det man inte kunde göra under pandemin, som resor, rekreation och konserter, säger hon, men försäkrar att inflationen sjunker när säsongseffekterna avklingar.

Ytterligare en till höjning väntar

I slutet av nästa månad har Riksbanken sitt nästa penningpolitiska möte. Prognosen för det ser ut att bli ytterligare en höjning.

– Räntebanan kommer att ligga kvar på en hög nivå under en betydande tid framöver, för att hålla nere inflationen, säger hon, och varnar för att hushållen annars skulle börja sätta sprätt på en del av sitt sparande och på så sätt elda på den igen.

– Jag har absolut ingen tolerans för att inflationen skulle bita sig fast. Alla bakslag är problematiska, betonar Breman.

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.