Drygt 73 procent av Sveriges befolkning, 16 år och äldre, har nu fått dubbla doser covidvaccin. Men så många som 80 procent av samma åldersgrupp kan vara immuna och det borde enligt professor Joakim Dillner räcka för att smittspridningen och antalet personer som blir allvarligt sjuka ska fortsätta att minska.
På veckans presskonferens sade Folkhälsomyndigheten att smittspridningen i Sverige planar ut. Även antalet covidsmittade som intensivvårdas minskar, efter en liten uppgång efter semestrarna.
Joakim Dillner, som är professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, säger att den utvecklingen vi ser nu inte är förvånande.
– Det är precis det jag har förväntat mig i takt med att vi har haft väldigt god vaccinationsuppslutning och väldigt många i de yngre åldersgrupperna nu är vaccinerade. Även om den här deltavarianten är svårare att få koll på så borde det faktiskt räcka till att se en minskning både av allvarliga sjukdomsfall och smittspridning.
Bör räcka
Om man räknar samman de drygt 73 procent av befolkningen (från 16 år och uppåt) som är dubbelvaccinerade och de som har naturlig immunitet på grund av genomgången infektion, landar man någonstans kring 80 procent immuna i Sverige i den åldersgruppen, enligt Dillner. Och det borde räcka för att kunna trycka tillbaka smittan i samhället.
– Jag fick det till att man borde börja se en minskning av smittan när vi hade 75 procent vaccinerade, säger Joakim Dillner.
Men än kan vi inte vara säkra på att covidsmittan är under kontroll och att en fjärde våg inte kommer att skölja över oss.
– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Att försöka förutsäga framtiden är alltid svårt. Men det finns ju ganska standardiserade sätt att titta på det, med erfarenhet från hur virus sprids och med hur mycket vaccin skyddar. Men det kan fortfarande hända oförutsedda händelser.
Nya mutationer
Vilken typ av händelser skulle det kunna vara?
– Det jag är mest rädd för just nu är om infektionen skulle fortsätta cirkulera här i närvaro av hög vaccinimmunitet. Då kan det selektera fram virus som kan vara resistenta mot vaccinet. Om man ska gissa på sannolikheten beror det på hur många som har infektionen och hur mycket av infektionen som rör sig i samhället. Eftersom det nu är lite infektioner är nog risken ganska liten, säger Joakim Dillner.