2021 var ett händelserikt år som mestadels dominerades av nyheter rörande coronaviruset. Det finns flertalet viktiga världsnyheter som många kan tänkas ha missat under det gångna året. Världshändelser som direkt eller indirekt påverkat Sverige.
Förbättrad relation mellan Ryssland och Kina samt försämrad till Väst
Ryssland och Kina har förbättrat sina relationer avsevärt under det gångna året. De senaste månaderna har länderna haft gemensamma militära övningar i framför allt Kina. De har även närmat sig både diplomatiskt och ekonomiskt. Ryssland är Kinas största vapenleverantör och den nästa största källan till landets oljeimport. Kina är Rysslands främsta handelspartner och en viktig investerare i landet.
– Peking och Moskva sluter tätare band med varandra framför allt eftersom båda regimerna tror att ett djupare bilateralt samarbete gynnar deras respektive nationella intresse, och inte främst för någon ideologisk gemenskap mellan Xi och Putin, säger Neil Thomas, ansvarig för analyser på Kina och Nordostasien hos konsultbyrån Eurasia Group till CNBC.
Från Rysslands sida vill man säkerställa att Kina håller sig neutralt om Ryssland beslutar sig för att invadera Ukraina, från Kinas sida vill man veta att Ryssland inte lägger sig i om Kina beslutar sig för att invadera Taiwan (officiellt Republiken Kina).
Rysslands nära relation till Kina samt båda ländernas aggressiva handlingar gentemot sina grannländer har triggat sanktioner från Väst. Vilket i sin tur ökat spänningen och försämrat relationen mellan Ryssland och de västerländska länderna, Sverige inkluderat.
Irans framsteg inom kärnvapen
Under december 2020 röstade den iranska regeringen fram en ny lag som innebar ett landet tog steg framåt i landets kärnvapenprogram. Sedan dess har 2021 inneburit flera framsteg för Iran inom landets kärnteknikprogram. Bland annat har de ökat sin tillgång av det grundläggande ämnet för kärnvapen, uranium, med tjugo procent.
Bidenadministrationen har försökt förhandla med Iran om att stoppa deras kärnvapenmål, utan framgång. Iran vill att sanktionerna mot landet lyfts för att återgå till det tidigare JCPOA-avtalets regler som innebär en minskad kärnvapenutveckling för landet.
Varken USA eller EU är villiga att lyfta alla sanktioner mot landet. Iran fortsätter därför i nuläget sin kärnvapenutveckling samtidigt som nya försök till förhandlingar pågår. Om de fortsätter utveckla sitt kärnvapenprogram i samma fart, är det inte långt kvar innan landet blir ett världshot.
Tyskland fick en ny förbundskansler efter 16 år
Tyskland gick igenom en av sina mest djupgående politiska förändringar i modern tid. Landet fick en ny förbundskansler, tyska socialdemokraternas Olaf Scholz, som fram till 30-årsåldern var radikal socialist. Förbundskansler Angela Merkel lämnade posten efter sexton år. Med denna förändring ändras det långvariga högerstyret som satt tonen i landet i över ett decennium.
Således ett avgörande skifte i den tyska politiken med en ny person som förbundskansler. Såväl som en ny politisk inriktning. Detta kan innebära distinkta förändringar i den tyska politiken, både inrikes och utrikes. Dessa förändringar kommer att påverka Sverige både direkt och indirekt på grund av ländernas täta samarbete.
Inbördeskrig i Etiopien
För närvarande pågår ett inbördeskrig i Etiopien mellan landets regering och Tigreanska folkets befrielsefront, TPLF, en kommunistisk rörelse som tidigare styrde Etiopien under diktaturliknande former i närmare 30 år. Under konflikten har TPLF avslöjats med att tvångsrekrytera barn som soldater. Närmare ett år av konflikter har lämnat tusentals döda. Den humanitära krisen i landet förvärras för varje dag som går.
Framför allt försämrades läget under senaste månaderna när krigare från TPLF stormade federala militärposteringar i norra Etiopien i Tigray. Detta fick regeringen i Etiopien att utropa undantagstillstånd. Premiärminister Abiy Ahmed uppmanade sina medborgare att ta till vapen för att skydda landet.
Läget i Etiopien är kritiskt och miljontals etiopier är på flykt. Många har flytt landet till grannländer som Sudan och sedan tagit sig vidare till Europa, däribland Sverige. Fortsätter inbördeskriget att eskalera kan en ny migrationskris vänta för Europa.
Ortegas diktatorgrepp över Nicaragua
Den socialistiske diktatorn Daniel Ortega röstades åter fram till president under årets val i Nicaragua. Men enligt en undersökning av latinamerikanska CID Gallup tyckte 68 procent av nicaraguanerna att valet varken var trovärdigt eller legitimt. 70 procent var också övertygade om att omvalet av Ortega var negativt för Nicaragua.
Ortega har de senaste åren monterat ner eller avväpnat demokratiska institutioner i landet och sett till att anklaga och fängsla flertalet av sina politiska motståndare inför valet.
I Sverige har Daniel Ortega tidigare haft ett rykte som en frihetskämpe, som 1979 avsatte och fängslade före detta ledaren Somoza genom en statskupp. Under 1980-talet hade Daniel Ortega flera kontakter med svenska politiker som den dåvarande statsministern Olof Palme som åkte till landet på besök. Sverige var också det första landet att ge bistånd till Nicaragua.
Efter Ortegas socialistiska förändring av Nicaragua har landet fortsatt i en nedåtgående spiral. I korruption placeras landet på plats 152 av 180 enligt Transparency International. Nicaragua har plats 126 av 189 i utveckling för befolkning enligt FNs utvecklingsprogram och plats 107 av 180 i ekonomisk frihet.
Ökad osäkerhet vid rysk-ukrainska gränsen
Rysslands militära upprustning vid den ukrainska gränsen har ökat avsevärt de senaste månaderna. Denna upprustning kommer efter ökad aggressivitet från ryskt stöttade trupper i östra Ukraina.
Både Washington och Europa är oroliga för utvecklingen, då den nuvarande ryska militära närvaron vid gränsen är markant större än tidigare. Framför allt är den ryska upprustningen inte bunden till någon militär övning som den varit förr.
Tidigare har Ryssland mest engagerat sig i irreguljär krigföring som att stötta rebeller, offensiv cyberkrigföring med mera. Den nuvarande aggressiva utvecklingen vid gränsen tyder dock på annat. Detta reser hot om ett konventionellt krig och läget vid gränsen är väldigt spänt. Om detta skulle ske väntar ett storskaligt krig inte långt ifrån den svenska gränsen.
Läs även: Lista: Antalet sprängningar i Sverige första halvåret 2021