Facebook noscript imageVild strejk hotar pendeltrafiken – start i natt
Nyheter
Vild strejk hotar pendeltrafiken – start i natt
Foto: Tim Aro/TT
Foto: Tim Aro/TT

Turerna kring den kaosartade situtationen i Stockholms pendeltågstrafik fortsätter. Under natten till måndagen riskerar en vild strejk att bryta ut, varpå hela pendeltågstrafiken riskerar att stanna upp. Bakom missnöjet som föranlett strejken ligger beslutet om att ta bort tågvärdarna från pendeltågen. Nu varnar MTR anställda om att de riskerar skadestånd eller uppsägning om man deltar i strejken.

Lokförare för pendeltågen i Stockholm kan gå ut i strejk. Enligt organisatörerna bakom strejken ska man under ett möte med 150 lokförare ha beslutat sig för att vägra arbeta från och med klockan 03 natten till måndagen. Beslutet kan innebära att pendeltågstrafiken blir stillastående i tre dagar från och med strejkens start.

MTR, företaget som ansvarar för pendeltågen, har skickat ut varningar till sina anställda där man uppmanar till att inte delta i strejken. Gör man det ändå riskerar man skadestånd och i vissa fall även uppsägning.

Orsaken till lokförarnas missnöje är att tågvärdarna har avvecklats, vilket innebär ensamarbete för förarna. Fackförbundet Seko organiserar merparten av lokförarna, men har tagit avstånd från planerna om en vild strejk med start i natt.

Oklart antal

Enligt MTR har dock inga namngivna personer gått ut med att de är ledare för den vilda strejken. Som en försikthetsåtgärd har företaget dock gått ut till de lokförare som är schemalagda under de tre aktuella dagarna, för att säkerställa att tågen kommer att gå som planerat.

Man kan dock inte uppskatta hur många lokförare man misstänker kommer att delta i strejken.

– Nej, vi har ingen sådan uppfattning just nu, säger Niklas Ekström, kommunikationsansvarig på MTR, till TT.

Mail till anställda

MTR ska även ha skickat ut ett mail till sina anställda där företagets vd, Joakim Sundh, påpekar att de som deltar i strejken riskerar att få betala skadestånd om de deltar i en strejk utan att ha förankrat den hos sitt fackförbund.

Sundh skriver även att om en anställd blir borta från arbetet under en längre period kan det betraktas som arbetsvägran, vilket är skäl för uppsägning av den anställde.

– Vi utgår från att alla våra medarbetare hedrar rådande avtal. Vi vill så klart tillsammans med dem se till att alla pendeltågsresenärer kan ta sig fram i regionen och att vi är med och bidrar till att fylla det viktiga uppdraget, säger Niklas Ekström till TT.

Vad strejken kan få för exakt resultat sett till trafiken är svårt att säga. Oavsett går det att vänta någon form av problematik för dem som reser med pendeltåg under morgondagen.

– Det är en stor skillnad om du måste ställa in saker operativt, då kan du behöva ställa in tre tåg på rad. Om du har en framförhållning kan du planera så att du kanske behöver ställa in vartannat tåg i stället, vilket skapar mindre frustration för resenärerna som ska resa, säger Niklas Ekström.

Frågan om tågvärdar i pendeltågstrafiken i Stockholm har varit uppe för diskussion under flera år. 2021 fattades det beslut om att tågvärdarna skulle bytas ut mot kameror, vilket legat till grund för den möjliga strejken under morgondagen.

Läs även: Saknad 13-årig flicka ännu inte hittad - polis håller presskonferens

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu