Facebook noscript imageVindkraftstätaste kommunen skapar frizoner från vindkraft
Nyheter
Vindkraftstätaste kommunen skapar frizoner från vindkraft
Linda Mattsson, oppositionsråd i Ånge vill att kommunerna ska få betalt om dert ska byggas mer vindkraft. Foto: Privat / Johan Nilsson/TT
Linda Mattsson, oppositionsråd i Ånge vill att kommunerna ska få betalt om dert ska byggas mer vindkraft. Foto: Privat / Johan Nilsson/TT

Sveriges framtida elbehov är enormt, men många kommuner är tveksamma till vindkraftsutbyggnad, av miljöskäl eller därför att de är missnöjda med kompensationsmodellen, och det går trögt. Nu har en av Sveriges vindkraftstätaste kommuner valt att inte peka ut några nya områden som lämpliga för vindkraft i sitt nya förslag till ny översiktsplan. I stället pekar Ånge nu ut områden där större vindkraftparker ska undvikas, samt föreslår buffertzoner till bebyggelse.

Men förslaget till ny översiktsplan innebär inte att kommunen säger nej till ny vindkraft, enligt Linda Mattsson, oppositionsråd i Ånge och förstanamn i förra valet för det lokala partiet Vår Framtid.

– Utvecklingen går så snabbt när det gäller vindkraft att det är bättre att peka ut de områden där den INTE ska byggas än de områden där den SKA byggas, säger hon.

– Det ger mer flexibilitet inför framtiden.

Frizoner kring bebyggelse

Ånge skulle enligt översiktsplanen skapa frizoner kring olika typer av bebyggelse:

  • 4 km: Tätorter och mindre orter med samlad bebyggelse.
  • 2 km: Bebodda hus.
  • 1 km: Obebodda bostadshus (fritidshus med mera).

De här zonerna stänger enligt Linda Mattsson inga dörrar för de områden som det i nuläget finns ett känt intresse av att etablera vindkraft på.

Partiet Vår Framtid är sprunget ur en lokal ideell förening som verkar för utveckling av Ånge. Kommunen har halverats sedan 1959, från 20 000 till strax under 10 000 i dag.

Linda Mattsson har tidigare varit verksam i Posk (Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan). Hon beskriver Vår Framtid som ”kritiska till sättet som utbyggnaden av vindkraft sker på, men inte motståndare till vindkraft”.

”Trötta på kolonialiseringstänk”

– Särskilt vi som bor i Norrlands inland är lite trötta på kolonialiseringstänk. Det är väl själva fan att vi ska behöva bygga sönder vår egen natur för att skicka strömmen söderut.

– Men om vi nu börjar använda elen här och den bidrar till att vi får betalt och det skapas industrier är det positivt.

– Fortfarande kvarstår dock frågan om ersättning till kommunerna för den utbyggnad som sker här.

Drygt två år har gått sedan kommunstyrelsen beslutade om att påbörja arbetet med en ny översiktsplan fram till 2024 för Ånge kommun.

Kommunen styrs sedan 2022 av Socialdemokraterna (14 mandat), med stöd av Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, samtidigt som Vänsterpartiet (2 mandat), Vår Framtid (6 mandat) samt Sverigedemokraterna (6 mandat) är i opposition.

Läs även: Fortum inleder samarbete om möjlig kärnkraftsutbyggnad

Jonas Hållén

Reporter
mail: jonas.hallen@bulletin.nu