Världshälsoorganisationen WHO godkänner ett malariavaccin för barn.
Men att det rullas ut i stor skala kan orsaka problem, säger Kristina Persson, som forskar om malaria vid Lunds universitet.
Vaccinet mot den myggburna sjukdomen, som årligen dödar över 400 000 människor, är det första som rekommenderas för barn i Afrika.
– I dag rekommenderar WHO en storskalig användning av världens första malariavaccin, säger organisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Sedan 2019 har 2,3 miljoner doser av vaccinet getts till spädbarn i Ghana, Kenya och Malawi i ett omfattande pilotprogram samordnat av WHO.
Låg effektivitet
Vaccinets effektivitet för att förebygga allvarliga fall av malaria hos barn är bara cirka 30 procent, men det är det enda godkända vaccinet mot sjukdomen som i första hand drabbar barn under fem år.
Universitetslektor Kristina Persson konstaterar att vaccinet ger en väldigt marginell skyddseffekt:
– Man kommer inte att slippa malaria för att man fått det här vaccinet. Risken minskar lite grann, men det kommer inte att räcka.
”Tappar tilltron”
Persson anser det problematiskt att WHO godkänner vaccinet. Vaccinationsprogrammet borde snarare betraktas som en studie, menar hon.
– Man ska ha i åtanke att malaria är ett problem i många länder där det är viktigt att vaccineras mot många andra sjukdomar. Att gå ut och kalla detta för ett vaccin kan göra att folk tappar tilltron till andra vacciner. När folk ser att deras barn får malaria i alla fall kanske de struntar i att vaccinera dem mot stelkramp och polio, säger Persson.
Hon framhåller också att det inte är klarlagt hur länge vaccinet är verksamt.
Läs även: Experts on WHO team say search for COVID origins has stalled