Facebook noscript imageYgeman: Arbetskraftsinvandringen ska stramas åt
Ekonomi
Ygeman: Arbetskraftsinvandringen ska stramas åt
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S). Foto: Jessica Gow/TT
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S). Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen föreslår skärpningar av reglerna för invandring av arbetskraft. Det ska krävas ett bindande anställningsavtal för att få arbetstillstånd, enbart ett jobberbjudande med oklara villkor duger inte.

Det ska också finnas ett anmälningskrav på arbetsgivaren om anställningsvillkoren försämras. Migrationsverket ska kunna kräva, med hot om vite, att en arbetsgivare redovisar de villkor en anställd som invandrat som arbetskraft har.

Arbetstillstånd som har utfärdats på grund av oriktiga uppgifter ska omfattas av brottet ”organiserad människosmuggling och medhjälp till människosmuggling”.

Ett försörjningskrav föreslås för den som vill arbetskraftsinvandra. Innebörden är att personen måste ha en lön som ger denne en möjlighet att försörja familj som följer med.

Samtidigt ska så kallade kompetensutvisningar motverkas – personer som har fått arbetstillstånd ska inte behöva mista det för att arbetsgivaren har gjort en mindre miss vad gäller villkoren.

För att locka internationell kompetens föreslås också ett nytt uppehållstillstånd om högst nio månader för att kunna söka arbete eller undersöka förutsättningar för att starta näringsverksamhet. Arbetskraftsinvandraren ska ha slutfört studier i avancerad nivå, ha tillräckliga medel under tiden för uppehållstillstånd och för återresa samt en heltäckande sjukförsäkring.

Till Lagrådet

Förslagen, som ingår i en lagrådsremiss, läggs fram av integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) på en pressträff. Förslagen följer på en utredning som dåvarande S- och MP-regeringen tillsatte tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna inom ramen för januariavtalet.

– Dagens regelverk bidrar till lönedumpning och grovt utnyttjande av arbetskraftsinvandrare i lågkvalificerade sektorer samtidigt som det bidrar till kompetensutvisningar av högkvalificerad personal som har arbetat i Sverige under lång tid, säger Anders Ygeman.

Men förslagen som S i regeringen nu går fram med går inte alls lika långt som den linje som S slog fast på sin partikongress i november. Där var ett av kraven att partiet ska driva på för att arbetsmarknadsprövning återinförs. En sådan prövning skulle betyda att det bara ska tillåtas invandring av arbetskraft till yrken där det råder brist, inte till enklare jobb som kökspersonal eller städare.

Mer kommer

Enligt Anders Ygeman avser dock regeringen att återkomma med fler förslag för att, som hans företrädare på posten Morgan Johansson uttryckt det, ”städa upp” i regler som tillåtit missbruk och utnyttjande av utländsk arbetskraft.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill på flera punkter ställa högre krav än vad regeringen nu går fram med.

Nyligen bjöd partierna in S till samtal om arbetskraftsinvandring för att få till ett förbud mot invandring av arbetskraft till yrket personlig assistent, ett krav på lägsta lön för arbetskraftsinvandrare samt krav på att den som vill arbeta här och vill ta med sig familjen ska ha en rimlig bostad ordnad.