Regeringen vill stoppa att skattemedel går till föreningar och trossamfund som undergräver demokratiska principer. Detta genom en ny lag med tydligare krav och skärpta demokrativillkor för att stärka kontrollen över dessa statliga stöd.
Sverige har under årens lopp delat ut skattemedel till organsationer och trossamfund som inte respekterar demokratins idéeer eller det svenska samhällets grundläggande värderingar, och till och med haft kopplingar till våldsbejakande extremism, medger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman.
Regeringen lägger därför fram en tuffare lagstiftning avseende statliga stöd, inklusive stöd från den allmänna Arvsfonden till civilsamhället.
– Det finns också organisationer och trossamfund som inte bidrar till ett mer öppet och jämlikt samhälle. Därför går regeringen fram med ett skärpt demokrativillkor för organisationer och trossamfund som söker statligt stöd, säger Ygeman vid en pressträff.
– Verksamheter eller trossamfund som inte klarar av detta skall inte ha rätt till statligt stöd och kunna fråntas stöd de redan fått [...] Om det uppdagats att trossamfund diskriminerar kvinnor, hotar eller utövar tvång ska de kunna bli av med sitt stöd.
Trossamfund ska också huvudsakligen finansieras av de som betjänas av trossamfundet och är bosatta i Sverige – utan att hamna i beroendeställning till utländska aktörer, säger integrationsministern.
Demokrativillkor sänder viktiga signaler om de grundläggande värderingar som gäller i Sverige, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter.
– Det innebär tydliga vilkor för vilka organisationer som ska ha rätt att få ta del av våra skattemedel [...] Det skall vara tydligt att våra skattemedel skall gå till organisationer som upprätthåller demokratin, inte till dem som undergräver dem, understryker Gustafsdotter.
Organisationer som utövar våld, tvång eller hot mot någon, som diskriminerar individer eller grupper, eller som bryter mot principen om allas lika värde skall inte få del av statliga stöd i och med det nya lagförslaget.
- Att det tydligt framgår vilka ageranden som leder till vägrat stöd minskar utrymmet för olika bedömningar i beslutsfattandet och risken för godtycklighet, säger kulturministern.
Regeringen fråntas beslutsfattandet
Beslutsfattandet om vilka trossamfund som skall få del av statliga stöd flyttas över från regeringskansliet till myndigheten för stöd till trossamfund, MST, och myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor, MUCF.
– I och med detta kan även beslut för berättigande till stöd prövas i allmäna förvaltningsdomstolar. Det ökar rättssäkerheten, säger Ygeman.
Lagförslaget förväntas träda i kraft den 1 januari 2023.
Läs även: Gävleimamen som klassades som säkerhetshot av Säpo har lämnat landet