För att öka återvandringstakten vill regeringen nu utreda möjligheten att inrätta återvändandecenter för asylsökande med avslag. Dessa centra kommer att vara olåsta. Myndigheterna bör även få spara och dela biometriska data i betydligt fler fall för att kunna upptäcka multipla identiter.
Regeringen ger Migrationsverket i uppdrag att utreda etableringen av återvändandecenter för att tillse att fler asylsökande med avslag faktiskt lämnar landet.
– Migrationsverket ska utreda upprättandet av återvändandecenter. När asylprocessen är avslutad och man fått avslag är återvandring nästa etapp, säger migrationsminister Anders Ygeman vid en pressträff.
De asylsökande med avslag kommer inte att sitta inlåsta, utan dessa centra kommer att vara öppna. De bör ligga placerade nära flygplatser för att effektivisera hemvändandet, anser ministern. Utredningen om återvändandecentra ska redovisas senast den 15 januari 2023.
Informationsplikt mellan myndigheter
För att förhindra multipla identiteter och annat fusk i asylansökningarna bör även en informationsplikt mellan de olika myndigheterna utredas.
– De berörda myndigheterna måste få verktyg för att upptäcka fusk. Migrationsverket bör bland annat kunna lagra och söka bland biometriska data som foton och fingeravtryck i betydligt fler fall än idag, säger Ygeman.
Denna utredning skall vara klar senast den 31 oktober 2023.
Hinder mot verkställighet mot brottsmisstänkta personer
Regerigen vill också kunna införa hinder mot verkställighet (att en myndighet ser till att ett beslut eller en dom blir genomförd) i fall där en asylsökande med avslag är brottsmisstänkt och inte hunnit åtalas eller dömas.
– Idag saknas regler om verkställandeshinder för personer som misstänts för brott men inte hunnit åtalas eller dömas för brottet. Att ett avlägsnande utförs innan brottet utreds eller lagförs kan medföra stötande resultat i synnerhet om förundersökningen avser allvarlig eller upprepad brottslighet, säger Ygeman.
Förundersökningar för att kunna genomföra en verkställighet bör i motsatta fall, vid brott med lågt straffvärde, kunna läggas ner, säger Ygeman som tillägger att utvisningar i sådana fall väger tyngre .
Läs även: Johansson: Utländska medborgare kan få avtjäna straffet i hemlandet