Facebook noscript imageYttrandefrihetsexperten sågar Magdalena Anderssons ID-krav
Nyheter
Yttrandefrihetsexperten sågar Magdalena Anderssons ID-krav
Bild: Claudio Bresciani/TT
Bild: Claudio Bresciani/TT

Socialdemokraterna vill införa ID-krav för sociala medier på EU-nivå, säger partiledare Magdalena Andersson. Men förslaget får kritik av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke, som pekar på att rätten till anonymitet ingår i den svenska tryckfrihetsförordningen.

– Man får väl bemöta det som sägs på vilket konto det vara månde, om det så är en som är anonym eller en som talar om vem personen ifråga är, säger Funcke till Bulletin.

Med anledning av Kalla Faktas uppmärksammade reportage om Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning vill nu Socialdemokraterna införa ID-krav för sociala medier på EU-nivå.

– Dels så handlar det ju om att Ulf Kristersson nu måste säkerställa att det svenska valet inte har otillbörlig påverkan, säger Magdalena Andersson till SVT Nyheter och fortsätter:

– Men vi måste ju också säkra framtida val, och där har vi ett konkret förslag att man i EU säkerställer att man kan koppla en riktig person till alla de konton som finns på nätet, för att på så sätt komma bort från alla fejkade konton.

”Man får väl bemöta det som sägs på vilket konto det vara månde”

Utspelet får kritik av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke, som säger till Bulletin att ”diskussionen troll och anonyma konton kantrar över och gör att man börjar ifrågasätta rätten till anonymitet.”

– Traditionellt har vi haft så ändå sedan 1700-talet i Sverige att man kan ge ut en bok utan att tala om vem som är författaren, och den har ändå trillat in under tryckfrihetsförordningens skydd, säger Funcke och fortsätter:

– Och så är det än idag, du kan ge ut en bok, trycker du den har du tryckfrihetsförordningens stöd oavsett om det står vem författaren är. Den här rätten till anonymitet finns ju där för att människor inte ska vara rädda för att ge uttryck för sina åsikter eller lämna uppgifter.

Funcke ser en risk att en reglering av anonymitet på sociala medier kan sluta med att rätten till anonymitet även avskaffas i tryckfrihetsförordningens bestämmelser.

– Så jag ser det där frågan väldigt principiellt. Man får väl bemöta det som sägs på vilket konto det vara månde, om det så är en som är anonym eller en som talar om vem personen ifråga är. Då får man bemöta det i sak. Är det så att man tycker något är dålig satir får man väl göra satir på det.

Johannes Nilsson

Reporter.