Återinförandet av civilplikten inom totalförsvaret vid höjd beredskap kan bli verklighet inom kort. Samtliga politiska partier förutom Socialdemokraterna står bakom förslaget.
I Sverige råder det enligt lag totalförsvarsplikt. ”Alla som bor i Sverige och är mellan 16 och 70 år är skyldiga att bidra om landet hamnar i krig eller om beredskapen höjs. Det nuvarande systemet innehåller både frivillighet och plikt och kan delas in i tre typer – värnplikt, civilplikt och allmän tjänsteplikt”, står det i lagtexten från 1994.
Värnplikten återinfördes 2017, medan civilplikten ligger vilande sedan 2010. Sedan dess har säkerhetsläget i Sveriges närområde förändrats, och de senaste veckorna drastiskt försämrats.
– Regeringen bör överväga att skyndsamt aktivera civilplikt, i första hand syftande till att skriva in civilpliktiga som redan har nödvändiga kunskaper utan föregående grundutbildning, säger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i ett svar till regeringen.
Nu vill samtliga politiska partier förutom Socialdemokraterna snarast återinföra civilplikten, rapporterar Ekot. Regeringspartiet vill invänta en pågående MSB-utredning om myndigheternas behov vid en situation med höjd beredskap och i västa fall krig – innan de tar ställning till förslaget. Rapporten presenteras innan sommaren.
Civilplikten innebär att personer mellan 16 och 70 år som är bosatta i landet och har de fackkunskaper som eftersöks, kan bli krigsplacerade i samhällsviktiga funktioner.
Läs även: Makram: Är du beredd att slåss för Sverige?
I ett första steg skall de olika myndigheterna ”identifiera vilka personalkategorier det i så fall skulle handla om. I ett nästa steg behöver det utredas vidare huruvida utbildning med civilplikt ska återupptas och för vilka verksamheter detta ska bli aktuellt”, skriver MSB.
Det är främst specialistkompetens inom följande områden som efterfrågas vid höjd beredskap eller krig: polisverksamhet, räddningstjänsten, sjukvården, drift och underhåll inom elproduktion och elnätverksamhet, underhåll och reparationer av järnvägar och vägar, barn- och äldreomsorgen samt själavård och begravningsverksamhet, skriver MSB till Bulletin.
– Återinförandet av civilplikten kan gå snabbt för de med specialistkompetens, säger Camilla Asp, överdirektör på MSB, till Ekot.
Allmän tjänsteplikt
För resten av befolkningen gäller tjänsteplikten för dem mellan 16 och 65 år. Civila myndigheter har i och med den allmäna tjänsteplikten rätt att krigsplacera vid höjd beredskap.
Om man inte gjort värnplikten eller arbetar i en samhällsviktig verksamhet kan man bli anvisad arbete och få utföra enklare uppgifter som behövs för att samhället ska fungera, enligt MSB:s hemsida om totalförsvarsplikten.