Hundratusentals jobb i farozonen, samt stoppade eller försenade byggprojekt blir påföljden av en långsam handläggning av Cementas brytningstillstånd i Slite, spår Byggföretagen. De och andra branschorganisationer kräver därför att korttidsstödet förlängs.
Regeringen kommer inte att kunna fatta ett beslut om Cementas tillstånd för fortsatt kalkbrytning förrän den 10 november, trots att det går ut på söndag 31 oktober. Ett pågående samråd som löper ut den 8 november sätter käppar i hjulet för ett snabbare beslut.
“Byggföretagens konsekvensanalys visar att redan veckorna efter att fabriken i Slite slutat leverera cement kommer tre av fyra nya bostäder inte att kunna byggstartas och flera stora infrastrukturprojekt stoppas eller fördröjas. Det gör att 175 000 jobb hotas enbart i bygg- och anläggningsbranschen“, skriver Byggföretagens näringspolitiska chef Tanja Rasmusson till Bulletin.
Branschen är väl medveten om riskerna med ett annalkande byggstopp. ”Det finns också en stor frustration över att inte mer görs från regeringens sida för att lösa problemet. Företagen kommer att göra sitt bästa, men de är ju naturligtvis beroende av en hållbar råvaruförsörjning” tillägger hon.
Cementas Slitefabrik står för tre fjärdedelar av landets cementproduktion. Samtidigt är möjligheten att importera cement i nuläget nästintill obefintlig.
Läs även: Förlängning av Cementatillstånd kommer tidigast 10 november – branschen: ”Nationellt krisläge”
Förlängt korttidsstöd krävs
Hela byggbranschen står inför en akut och mycket allvarlig kris enligt branschorganisationer. Byggföretagen, Byggnads och Seko skickade därför på fredagen ett gemensamt brev till finansminister Magdalena Andersson där de kräver att regeringen fattar beslut om förlängning av korttidsstöd, berättar Rasmusson.
“Det behövs för att säkerställa att livskraftiga byggföretag inte tvingas till konkurs eller uppsägningar som skadar företagens framtida överlevnadsförmåga och det svenska samhällsbygget“, skriver Rasmusson.
Läs även: Cementa förbereder ransonering av cement