Facebook noscript imageFörlängning av Cementatillstånd kommer tidigast 10 november – branschen: ”Nationellt krisläge”
Ekonomi
Förlängning av Cementatillstånd kommer tidigast 10 november – branschen: ”Nationellt krisläge”
Cementas kalkbrott i Slite. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Cementas kalkbrott i Slite. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen kommer inte att kunna fatta ett beslut om Cementas tillstånd för kalkbrytning förrän den 10 november, trots att det går ut nu på söndag. Ett pågående samråd som löper ut den 8 november sätter käppar i hjulet för ett snabbare beslut.

Kalkstensbrytningen vid Cementas fabrik i Slite kommer att stoppas på måndag på grund av avsaknaden av ett giltigt tillstånd. Företaget har redan varnat att det kommer att leda till cementbrist och även kvotering av cement om det inte får ett besked före mitten på november.

Cementa har ansökt om ett treårigt tillstånd för att få fortsätta sin täktverksamhet i Slite. Men tillståndet dröjer på grund av ett pågående samråd där berörda myndigheter och intressenter har möjlighet att komma med synpunkter på de svar som Cementa lämnade in tidigare i oktober över den kritik som lyfts av dem.

Denna pågående andra remissrunda löper ut den 8 november. Miljö- och klimatminister Per Bolunds (MP) pressekreterare Victor Thomsen sa igår till P4 Gotland att regeringen kan fatta beslut i frågan om ärendet därefter är ”klart för avgörande.”

Regeringens veckosammanträde äger normalt rum på torsdagsförmiddagar, men hålls ibland på onsdagar eller fredagar. Så tekniskt kan regeringens formella beslut fattas tidigast onsdagen den 10 november.

”Det sker ibland extrainsatta regeringssammanträden,” säger Regeringskansliet till Bulletin. Det är dock oklart om Cementatillståndet skulle motivera ett sådant extrainkallat möte.

Läs även: Larmet från Gotland – ingen kalkstensbrytning på måndag: ”Risk för cementbrist”

Byggföretagen varnar: Cementa är ”too big too fail”

Cementas Slitefabrik står för tre fjärdedelar av landets cementproduktion. Samtidigt är möjligheten att importera cement i nuläget nästintill obefintlig. Utan drifttillstånd för Cementa står Sverige därför inför ett abrupt försörjningsstopp som skulle riskera svallvågor i flera samhällssektorer och leda till hundratusentals varsel, varnade näringsminister Ibrahim Baylan (S) förra månaden.

”Byggföretagen kan inte nog betona konsekvenserna för bygg- och anläggningsbranschen vid ett produktionsstopp för Cementas kalkbrytning i Slite. Det har funnits en känsla inom politiken att Cementa är ”too big to fail” – men allt fler förstår att cementkrisen är ett nationellt krisläge”, sade Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen, vid Moderaternas arbetsstämma förra veckan.

Läs även: Cementa kräver snabba besked för att fortsätta verksamheten

Bulletin har sökt Miljödepartementet och Byggföretagen för en kommentar.

Dorothée Enskog