Facebook noscript image30 000 gängkriminella i Sverige: ”Enorm samhällsfara”
Nyheter
30 000 gängkriminella i Sverige: ”Enorm samhällsfara”
Justitieminister Gunnar Strömmer har pressträff med chefsåklagaren Lise Tamm. Hon ska utreda nya åtgärder och lagstiftning mot gängkriminalitet. Foto: Lars Schröder / TT
Justitieminister Gunnar Strömmer har pressträff med chefsåklagaren Lise Tamm. Hon ska utreda nya åtgärder och lagstiftning mot gängkriminalitet. Foto: Lars Schröder / TT

Regeringen vill att flera personer som deltar i kriminella gäng ska dömas. Därför tillsätts en ny utredning. Polisen bedömer att 9 000 aktörer utgör kärnan i de kriminella nätverken medan antalet medaktörer uppgår till cirka 21 000 personer.

– Den här likgiltligheten i kombination med ett stort våldskapital utgör naturligtvis en enorm samhällsfara, säger justitieminister Gunnar Strömmer på en pressträff.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att Sverige befinner sig i ett utomordentligt allvarligt läge när det kommer till den organiserade brottsligheten och att Sverige sticker ut jämfört med övriga nordiska länder.

Hittills i år har 20 personer dödats i skjutningar och 54 har skadats. Även oskyldiga drabbas av våldet – en person i månaden skjuts av misstag, uppger Gunnar Strömmer.

Han tar upp masskjutningen i Farsta centrum i lördags som ett exempel.

– Det som skedde i Farsta visar på en likgiltighet inför konsekvenserna inför människor som råkade vara på fel plats vid fel tillfälle. Den här likgiltigheten i kombination med ett stort våldskapital utgör naturligtvis en enorm samhällsfara, säger han och fortsätter:

– Där hittade polisen 21 tomhylsor, vilket talar för att dådet hade kunnat gå ännu värre och utfallet var redan helt förfärligt.

Strömmer nämner att uppemot 30 000 personer ingår i de kriminella gängen i Sverige. Han baserar siffrorna på polisens kartläggning som visar att 9 000 aktörer utgör kärnan i de kriminella nätverken medan antalet medaktörer uppgår till cirka 21 000 personer.

– Det är en hisnande siffra, säger han.

En kartläggning som DN gjorde 2017 visade att 90 procent av alla gärningsmän inblandade i skjutningar hade invandrarbakgrund, det vill säga minst en utlandsfödd förälder. En liknande granskning gjordes av Expressen som kartlade 192 gängmedlemmar i Stockholm, som visade på att 94,5 procent hade minst en utrikesfödd förälder.

Samtidigt har en massiv majoritet av offren för skjutningar, både bland skadade och dödade, invandrarbakgrund.

Ny utredning

Regeringen har utsett en ny utredare i form av chefsåklagare Lise Tamm som ska redovisa ett förslag senast den 16 september 2024. Lise Tamm, tidigare chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, RIO, kommer att se över de osjälvständiga brottsformerna, som bland annat försök, förberedelse och stämpling till brott.

– Som det är idag är det väldigt begränsat vad man anser vara förberedelse. Som till exempel att man får pengar och tar emot pengar. Det är exempel på förberedelse som finns idag. Jag vill se det lite bredare som till exempel att rekognosering, att åka runt och spana på en person som man tänker mörda till exempel. Det är inte straffbelagt idag, säger Lise Tamm.

Hon säger att det är mycket viktigt för myndigheterna att kunna förebygga brott. Om den nya lagstiftningen kommer på plats blir det en viktig pusselbit för att kunna förhindra att de här skjutningarna och sprängdåden sker. Hon nämner att flera andra länder i Europa har en lagstiftning som gör det olagligt att delta i ett kriminellt nätverk.

– Vi i Sverige har de här osjälvständiga brottsformerna istället för deltagande i brottslig sammanslutning. Tittar man på de länder som har den här lagstiftningen där det är straffbart att delta i kriminella gäng, så ser vi att den är väldigt effektiv. De har mycket färre skjutningar och sprängningar.

Lise Tamm hoppas att Sverige går i Europas fotspår och att det blir straffbart att delta i ett kriminellt gäng även i Sverige framöver. Men för det krävs en ändring i grundlagen då Sverige har grundlagsskyddad föreningsfrihet.

– Den lagstiftningen kommer vara bredare, det här förslaget är smalare. Det kommer vi inte ifrån, säger hon.

Läs även: DEBATT: Lär av El Salvador i kampen mot gängen!

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu