Igår lades förslaget fram om ett höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare på riksdagens bord. Nästa vecka kommer partierna att debattera och votera. Det finns goda chanser att förslaget går igenom då en majoritet av partierna är positiva till höjda lönekrav.
Sverige har ett av världens mest generösa villkor för arbetskraftsinvandring. I nuläget ligger lönekravet på 13 000 kronor i månaden för att få ett arbetstillstånd.
Nu kan lönegolvet komma att höjas väsentligt för arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU, Norden och Schweiz. Det nya lagförslaget kommer från den förra S-regeringen och har goda möjligheter att röstas igenom då en majoritet av riksdagspartierna är positiva till höjda lönekrav. Bara V, MP och C reserverar sig.
Hittills i år har cirka 50 000 personer ansökt om ett arbetstillstånd. Därmed utgör arbetskraftsinvandringen numera den största invandringsgruppen till Sverige. Enligt LO-ekonomen Torbjörn Hållö har Sveriges arbetskraftsinvandring varit unikt oreglerad.
Öppnar för fusk
En särskild lönegräns ska avgöras i en förordning. Inget specifikt krav har hittills presenterats men i Tidöavtalet framgår att lönenivån normalt ska motsvara medianlönen, vilket i nuläget är ungefär 33 000 kronor i månaden.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) säger att det nuvarande systemet öppnar upp för fusk och att regeringen kommer att återkomma med den exakta gränsen inom kort.
– Ett höjt försörjningskrav är ett välkommet steg på vägen mot ett system som stävjar fusk och missbruk och fokuserar på högkvalificerad arbetskraftsinvandring.
Säsongsarbetare, som till exempel bärplockare, kommer inte att omfattas av propositionen.