I den nya rapporten från Brå framkommer att andra generationens invandrare oftare är misstänkta för brott än den första generationen. Det är något som även framkom i en rapport som forskaren Göran Adamson publicerade 2019.
– Det är egentligen det som är den stora bomben med Brårapporten. Att integrationen har misslyckats, säger han.
På onsdagen presenterades Brå:s rapport Misstänkta för brott bland personer med inrikes respektive utrikes bakgrund.
I rapporten framkommer att det är en överrisk för personer med utländsk bakgrund att misstänkas för brott. Det visar sig också att risken ökar från invandrare till andra generationens invandrare.
Exempelvis har 19,7 procent utrikesfödda män med ursprung i Nordafrika varit brottsmisstänkta. Medan siffran är 31 procent för andragenerationens invandrarmän från Nordafrika (moderns hemregion) där båda föräldrarna är utrikesfödda.
Uppgiften om att brottsrisken ökar är inte ny. Med hjälp av nationalekonomen Tino Sanandaji skrev forskaren, docenten i sociologi, Göran Adamson 2019 en rapport som kom fram till samma slutsats.
– Det hade gått nästan 15 år sedan Brå hade släppt en rapport på området. Vi gjorde den för att det var viktigt helt enkelt. Morgan Johansson hade sagt att vi redan visste att utrikesfödda var överrepresenterade och att det därför inte fanns någon anledning att studera det, säger Göran Adamson och fortsätter:
– Men man måste få veta hur det ligger till. Statistik, siffror och kunskap kan aldrig skada. Det fanns naturligtvis en agenda bakom Morgan Johanssons motvilja.
Göran Adamson konstaterar att kort efter att hans rapport släppts så meddelade Brå att man skulle genomföra den studie som nu presenterats.
– Jag tror faktiskt att mina och Tinos ansträngningar gav resultat.
Redan i din rapport visade det sig att andra generationens invandrare hade en större brottsrisk än första generationen. Vad drar du för slutsatser?
– Det går tyvärr i strid med idéerna om en framgångsrik integration och att man glömmer idéer om klansamhället, de kulturella banden och anammar det svenska när man kommer till Sverige.
Att Brårapporten – och tidigare hans egen rapport – visar på en ökad andel av brottsmisstankar bland andragenerationens invandrare tycker Göran Adamson är det verkligt alarmerande.
– Det här är egentligen den stora bomben, den stora nyheten i det som framkommer här och det punkterar idén om den lyckade integrationen, säger Göran Adamson.
Han gör ett tillägg.
– En del på högerkanten brukar säga att migranter blir mer och mer kriminella. Så är det inte. Den ökade kriminaliteten är istället en följd av att de bara blivit fler.
När Göran Adamson publicerade sin rapport 2019 fick den ett blandat mottagande.
– Jag skrev lite här och där. Jag skickade den till en bra tidskrift i USA som heter Society. De fick ut den snabbt. Efter att den kom ut där så har den blivit en av deras mest lästa artiklar. Vi (jag och Tino) har blivit kända internationellt, säger Adamson.
I Sverige var det inte lika lätt.
– Jag försökte få den publicerad på alla möjliga vis. Men det gick helt enkelt inte. Alla förlag gav varianter på temat att det inte passade just nu. Om den viktigaste frågan i vårt land. Det säger väldigt mycket om den svenska debatten. Det är väldigt nervöst, säger Göran Adamson.
– Ett litet parti ute på högerkanten började växa och håller nu på att bli det största partiet eftersom etablerade partier vägrat diskutera problemen. Är det ointressant?
Vad ska man dra för slutsatser av Brårapporten?
– Den visar att vi i Sverige är exempellöst dåliga på att suga in den här typen av individer och att få dem att känna samhörighet med samhället. Att någonsin bli en del. Det är oerhört dystert.
– Vi har en kombination av oerhört energiska integrationsförespråkare inom akademin. Samtidigt har vi ingen egen kultur. Vi har ingenting att integrera invandrare i eller så skäms vi för det, säger Göran Adamson.
– Hela den här självspäkande sysselsättningen är en fiktiv aktivitet man ägnar sig åt högt uppe i de akademiska elfenbenstornen.
Soha Osman, grundare av verksamheten Ung och trygg, är i en intervju med SVT kritisk till att Brå tagit fram rapporten.
– Det automatiskt kategoriserar dem i ett kriminellt sammanhang i stället för att kolla varför just de är så utsatta, säger hon.
Göran Adamson suckar när han hör Osmans resonemang.
– Det är vänstern på autopilot. Vi lär människor att slänga ur sig såna saker. Det här handlar om statistik. Det är klart att man kan påstå att statistiken är rasistisk. Men det blir inte mindre sant för att vi inte gillar det, säger Göran Adamson.
– För identitetsvänstern har det uppstått ett sätt att tänka som innebär att: ”Tycker vi inte om det är det nog en lögn”. Sanningsbegreppet genomgår något slags revolution. Bara det som är trevligt är sant. Orwell sätter sig vid skrivmaskinen, eller hur?
Soha Osman säger också:
– Nu låter det väldigt mycket som att just människor som har föräldrar som är utrikesfödda blir kriminella. Som att det har en koppling till deras kultur och biologi. Det är inte rätt.
Göran Adamson menar att det snarast är ett borgerligt synsätt.
– Vi ska inte prata om problemen. I stället ska vi bara prata om trevliga saker och hoppas att det blir bra ändå. Osman verkar tro att en människa som är intresserad av att ta reda på hur det ser ut är rasist. Men hela den progressiva idétraditionen sedan Marx och Engels bygger på att undersöka i detalj hur människor lever. Hur ska vi kunna förbättra människors livsvillkor om vi inte vet något? Om Osmans överklassiga beröringsskräck styrt arbetarrörelsen hade vi varken haft demokrati eller kvinnlig rösträtt. Tänk på det.
Tino Sanandaji är grundare och delägare av Bulletin.
Läs även: Brå: Andra generationens invandrare toppar i andel brottsmisstänkta