
Afrikansk svinpest har påträffats i trakten av Fagersta. Ett skyddsområde, 1000 kvadratkilometer stort, har upprättats och i sämsta fall tar det flera år att bekämpa smittan.
I början av september rapporterades om flera fall av självdöda vildsvin i trakten kring Fagersta. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, samlade in prover för att testa för bland annat afrikansk svinpest. Testerna har kommit tillbaka med ett positivt resultat.
Det är första gången sjukdomen påträffas i Sverige och det väcker stor oro. Effekterna om sjukdomen sprider sig kan bli mycket stora. Sprider sig sjukdomen till bondgårdar kan alla djur komma att behöva slaktas.
– Det här en av de svårare utmaningarna vi haft när det gäller djursjukdomar, säger statsepizootolog Karl Ståhl till TT.
Tillträde till området där sjukdomen påträffats kommer att förbjudas. Det innebär att man inte får vistas där, plocka svamp eller bär, jaga eller ägna sig åt andra fritidsaktiviteter.
– Jordbruksverket ska ta ett sådant beslut snart, så snabbt som möjligt. Vi ska definiera området och vi hjälper till med underlag för områdets utbredning, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA.
Smittan är allvarlig och leder ofta till döden för djur, men den kan inte smitta människor.
Efter att smittan har påträffats har ett område, nästan 1000 kvadratkilometer stort, avgränsats och omfattas av förbudet. Området kommer nu att sökas av, bland annat av personal från SVA, för att hitta sjuka eller döda djur. Bekämpandet av sjukdomen kan bli väldigt omfattande och utbrott utomlands har tagit upp till två år att bekämpa.
Frågan har också lyfts till EU. Den moderate Europaparlamentarikern Jessica Polfjärd, som kommer från området, har ställt en fråga till Kommissionen om hur de följer sjukdomen och vilket stöd Sverige kan få.
Läs även: Vargfrågan kan ändras av en död ponny