Facebook noscript imageAhmed: Därför ska du dejta en Sverigevän 
Luai Ahmed
Krönikörer
Ahmed: Därför ska du dejta en Sverigevän 
Luai Ahmed ger dig sju skäl att dejta en Sverigevän! Foto: Ulf Palme, Timmy Augustsson.
Luai Ahmed ger dig sju skäl att dejta en Sverigevän! Foto: Ulf Palme, Timmy Augustsson.

Aftonbladets ledare publicerade en text som avråder kvinnor att dejta Sverigevänner. Troligtvis för att den ledarsidans redaktionssekreterare är Jonna Sima, som helst vill att vi ska dejta IS-vänner. Nåja, här får ni sju skäl att dejta en Sverigevän, skriver Luai Ahmed.

Ledarskribenten på Aftonbladet Fanny Jönsson skrev nyligen en text på Aftonbladet där hon avråder folk att dejta Sverigevänner.

“För opartiskhetens skull” hoppar hon på ”vänstersnubbar” och ”borgerliga killar” och skriver: “Det finns bara två grejer som är värre än att dejta en ’vänsterkille’. Det andra är att dejta en övertygad borgare. Det allra värsta är att dejta en SD-kille.”

När jag läser en komisk text på Aftonbladets ledarsida så kommer jag alltid ihåg Jonna Simas fascinerande text ”Sverige måste skärpa stödet till IS-krigare” och skrattet fastnar i halsen. Dock försökte jag att ge denna dejtingtext en chans.

Jönsson börjar med att pladdra om Marcus Andersson, SD-politikern som dumpades av fler än tjugo tjejer när de upptäckte att han är aktiv Sverigedemokrat.

Sedan, några rader senare, yrar hon om att ”SD-mäns favoritplagg är offerkoftan”.

Det hör inte till vanligheterna att kvinnor möter avslag eller utfrysning på grund av deras vänsterlagda partisympatier, så därför är det inte konstigt att Fanny Jönsson visar noll empati gentemot Andersson och problemet som han har. Jönsson förstår helt enkelt inte det jobbiga med att ens partisympati orättvist förväxlas med västvärldens mörkaste, våldsammaste och mest tabubelagda synd: nazism.

Nåja.

Här ger jag dig sju skäl till varför du inte ska utesluta att dejta en Sverigevän!

Ett. Sverigevänner tål komedi och mörk humor. I och med att Sverigevänner är kända för att vara radikalt anti-pk så lär de tolerera dina obehagliga och dåliga skämt. Utrymmet för ”oacceptabla skämt” är mycket större än något annat ställe.

Två. Sverigevänner tror inte på att jorden går under, i stället inger de hopp och positivitet! Visst, en Sverigevän lär tjata om invandringens förfärliga konsekvenser i tid och otid, men en Sverigevän tror på att Sverige – och jorden – går att rädda. “Gör om, gör rätt!” Och vem behöver mer negativitet i dessa mörka pandemitider?

Tre. Sverigevänner byter åsikt när de inser att de har fel. 95 procent av dagens Sverigevänner var inte ”Sverigevänner” för några år sedan, men de tog till sig ny information, insåg att de hade fel, och bytte åsikt. Sverigevänner har lättare att ta till sig ny information och byta åsikt, inte hålla sig till fel åsikt. Detta kommer väl till pass när ni tjatar och bråkar i det vardagliga!

Fyra. Sverigevänner ser saker komma. Det är jätteviktigt i ett förhållande att kunna se saker komma, planera inför framtiden, och ha en frisk och hållbar konsekvensanalys. Jag har inte tid att gå in på detta just nu, men Sverigevänner ser saker komma.

Fem. Sverigevänner ger aldrig upp. Ta en titt på SD-politikern Marcus Andersson, som fick fler än tjugo ”nej” på grund av sin politiska åsikt, och ändå fortsatte att kämpa på. Något säger mig att icke Sverigevänner hade gett upp efter tre eller fyra nej. Du behöver någon i ditt liv som krigar på och inte viker sig.

Sex. Sverigevänner bryr sig om landets väl och ve. I tider av krig och ekonomisk osäkerhet kommer en Sverigevän att prioritera dig, din familj och dina barn – inte andra människor som ni inte känner. Detta må låta lite själviskt nu, men i framtiden kommer du att begripa varför det är viktigt.

Sju. En Sverigevän hade inte skrivit en text om att man ”aldrig ska dejta människor med en annan politisk åskådning”.

Luai Ahmed

Luai Ahmed är krönikör på Bulletin. Innan flytten till Sverige var han kolumnist för tidningarna Yemen Today, Yemen Times,  och YoO Youth Magazine. Han är också författare till boken Asylum: A refugee’s paradoxical journey from Sharia Yemen to Rainbow Sweden. Ahmed har studerat International Business Studies på International Lebanese University i Jemen och flera kurser i International Migration and Ethnic Relations på Malmö universitet.

E-post: luai@bulletin.nu