Facebook noscript imageAhmed: Greta fiskar i islamistiskt vatten 
Luai Ahmed
Krönikörer
Ahmed: Greta fiskar i islamistiskt vatten 
Foto: Timmy Augustsson, Instagram @GretaThunberg
Foto: Timmy Augustsson, Instagram @GretaThunberg

Greta Thunberg visar sitt stöd för Gaza, men när Hamas slaktade 1 400 judar lyste hon med sin frånvaro. Oansvarigt av en ung influenser som miljontals barn ser upp till, skriver Luai Ahmed.

Den sjunde oktober mördade terrororganisationen Hamas minst 1 400 judar och kidnappade ytterligare över 200. Det har kallats judarnas största tragedi sedan andra världskriget. När katastrofen ägde rum myllrade bestialiska videor på nätet som visade vad Hamas styrkor är kapabla till. Stora delar av omvärlden fördömde ”attacken”, eller snarare slakten, av den israeliska civilbefolkningen.

Men Greta Thunberg, Sveriges största unga miljökämpande influenser, lyste med sin frånvaro i frågan.

Hon väntade 13 dagar, tills Israel svarade tillbaka och försvarade sig mot Hamas brutalitet, till att visa sitt stöd. Och det gick till Palestina. Inte ett enda ord om Israel, eller de 1 400 oskyldiga israeler som drabbades av Hamas blodiga händer.

Det är nobelt av en ung influenser att ta avstånd från våld och mord. Att Thunberg gör det skickar starka signaler till sina följare. Hon är trots allt Sveriges största unga influenser, med över 5,6 miljoner följare på Twitter/X och över 14 miljoner följare på Instagram. Utöver att hon har miljoner följare så blir hon faktiskt hörd, särskilt av unga.

Därför ter det sig oerhört oansvarigt och etiskt korrupt att välja att visa sitt stöd för oskyldiga mördade palestinier, men inte israeler.

Den signal hon skickar till ungdomar i omvärlden är: ”Palestinier är människor av kött och blod. Israeler, däremot, de kan få skit.”

Det är svårt att begripa Thunberg. Hon gick från att vara det symboliska och modiga barnet som skolkade i protest mot klimatkrisen, till att bli en ”vänsterdocka” som ofta säger: ”Man måste vara på rätt sida av historien”, samtidigt som hon syns med en ”Antifa”-t-shirt.

“STAND WITH GAZA” – står det på plakatet som Thunberg poserar med i sociala medier, på Instagram och Twitter/X. I det ursprungliga inlägget, som hon raderade, syntes en ljusblå uppstoppad krake. En del anklagade henne för antisemitism, i och med att havsmonstret kraken användes i nazistisk ikonografi.

Thunberg la upp en ny bild som stöttar Palestina i stället, denna gång utan kraken, och tog avstånd från det tidigare inlägget:

”Det har kommit till min kännedom att gosedjuret som visades i mitt tidigare inlägg kan tolkas som en symbol för antisemitism, vilket jag var helt omedveten om. Leksaken på bilden är ett verktyg som ofta används av autister som ett sätt att kommunicera känslor.

Vi är naturligtvis emot all typ av diskriminering och fördömer antisemitism i alla former. Detta är icke förhandlingsbart. Det var därför jag tog bort det förra inlägget”, skrev hon.

Handen på hjärtat köper jag hennes förklaring varför gosedjuret var med på bilden. Hon må vara tondöv, men jag tror inte att hon är så dum att hon skulle dela nazistiska symboler. Hon är ingen nazist, men hennes dubbla moral är skadlig på många sätt och vis.

Hur påverkas Thunbergs yngre miljoner följare när de ser att deras idol står för Palestina, men inte Israel? Är det sunt när den yngre generationen får se sin hjälte stå på ”fel sida” av historien?

Vi behöver förebilder för den yngre generationen som står på både palestiniers och israelers sida. Inte bara på palestiniers.

Thunbergs politiska lag brukar säga: ”Silence is violence”.

Tja, hennes tystnad just nu må inte vara våldsam, men den visar tydligt vilken sida hon väljer, och det är inte ”pro-humanity” som hon brukar hävda.

Luai Ahmed

Luai Ahmed är krönikör på Bulletin. Innan flytten till Sverige var han kolumnist för tidningarna Yemen Today, Yemen Times,  och YoO Youth Magazine. Han är också författare till boken Asylum: A refugee’s paradoxical journey from Sharia Yemen to Rainbow Sweden. Ahmed har studerat International Business Studies på International Lebanese University i Jemen och flera kurser i International Migration and Ethnic Relations på Malmö universitet.

E-post: luai@bulletin.nu