Naturkatastrofer är fruktansvärda. De har alltid funnits och kommer att alltid finnas. Människoarten har ständigt anpassat sig för att kunna överleva dem. Den största naturkatastrofen som Sverige numera måste överleva är Miljöpartiet, skrivet Luai Ahmed.
Svenskar begriper inte hur lyckligt lottade de är för att bo i den nordliga delen av världen. Även om vi ofta beklagar oss över det iskalla vädret så är det sällan svenskar möter så stora, skadliga och livshotande naturkatastrof som andra länder kontinuerligt gör.
I helgen fikade jag med en underbar och färgglad biolog som har bott i Sverige i åtta år. Vi babblade länge om hundar, barn, mat, kryddor, kött och allt däremellan. Men det blev chockerande när jag ställde frågan: ”Vad saknar du minst av Mexiko?” Och hennes svar var ”jordbävningar”.
Sådant har jag bara upplevt på klipp och nyheter. Att få höra beskrivningen inifrån kändes som en sci-fi-film som kom in i livet.
Hon berättade om att naturkatastrofer skedde ganska ofta i kuststaden som hon och hennes familj bodde i. ”Hur ofta?” frågade jag. ”Ett par gånger om året.”
”Hur allvarliga är de?” frågade jag. ”Det beror på. Jag har varit med om två jordbävningar som förstörde hela staden. Det var riktigt sorgligt.”
Förödande.
Ironiskt nog, samtidigt som hon beskrev de katastrofala naturkatastroferna i Mexiko så dök kända miljöpartistiska ansikten upp i mitt huvud. Våra miljöräddare.
Naturkatastrofer har alltid funnits och kommer att alltid finnas. Människoarten har alltid anpassat sig för att överleva dem. Lyckligtvis är Sveriges största naturkatastrof som vi måste överleva Miljöpartiet.
Samma dag som jag fick höra om naturkatastrofer i Mexiko stötte jag på citatbilder som delades flitigt på sociala medier.
Citat som uttalades av två högprofilerade miljöpartister där de stoltserar över nedstängningen av Sveriges kärnkraftsreaktorer. En av anledningarna till de skyhöga elpriserna som drabbar familjer i hela Sverige just nu.
Om att man tänker stänga ner två kärnkraftsreaktorer före 2018 sa Åsa Romson: ”Det kommer att uppnås, och det kan uppnås med råge”.
Och om att man har lyckats stänga ner kärnkraft sa Lorentz Tovatt: ”Jag tar gärna cred för nedstängd kärnkraft. Utan MP hade nog flera av de nedstängda reaktorerna rullat vidare.”
Så vad är skillnaden egentligen?
Finns det någon skillnad mellan naturkatastrofer och den kraft med vilken miljöpolitiker aktivt och osympatiskt förstör viktig och avgörande infrastruktur som drabbar svenskarna oerhört mycket?
En skillnad som jag kommer på är att fyra procent av svenskarna röstar på naturkatastrof. Vi får den demokratiskt, medan Mexiko får den oavsett om någon röstar för den eller ej.