Facebook noscript imageAhmed: UG trollar bort koranen ur korankravallerna
Luai Ahmed
Krönikörer
Ahmed: UG trollar bort koranen ur korankravallerna
SVT:s Uppdrag Granskning: Påskupploppen. Foto: Timmy Augustsson. Montage: Luai Ahmed
SVT:s Uppdrag Granskning: Påskupploppen. Foto: Timmy Augustsson. Montage: Luai Ahmed

I stället för att skildra islamismen genom att intervjua islamister som försökte ha ihjäl poliser och kväsa yttrandefriheten, väljer SVT:s Uppdrag Granskning att vinkla det till snyftintervjuer med enstaka muslimer som bara ”var med för att stoppa stenkastningen och sedan blev attackerade av polisen”. På SVT ska muslimer och islamister alltid framställas som offer – även när de försöker ha ihjäl poliser i religionens namn, skriver Luai Ahmed.

Om man tittar noga och bortser från SVT:s whitewashingvisar Uppdrag Gransknings genomgång hur ett stort antal muslimer och islamister är beredda att döda – enbart för att de anser att Allah står över svensk lag, vår yttrandefriheten och allt annat som svenskarna har kämpat sig till över århundraden.

Hade man med programmet velat gå till botten med kravallerna borde dokumentären egentligen ha fördjupat sig i frågan om vilka de var, de muslimer, islamister och ligister som försökte döda poliser och Paludan i en önskan att skydda koranen.

Läs även: ”Årets förebild” döms till fängelse för korankravaller

Varför är koranen så viktig? Varför är koranen viktigare än den svenska yttrandefriheten? Varför är man beredd att döda för att skydda en bok av bläck och pappersmassa? Vilka andra heliga muslimska lagar ska den svenska lagen böja sig för?

För att på allvar förstå den ideologiska extremism som präglar det muslimska samhället i Sverige borde vi ha bjudits en inblick i islamisternas syn på Sverige och det svenska samhället. Inte polisens, politikernas eller ens Rasmus Paludans.

Kortfattat: Paludan tycker att svenskar är ”för dumma i huvudet” för att förstå vad som händer i Sverige. Morgan Johansson menar att Paludan enbart vill provocera fram våld.

Polisen menar att ”platsen” där det plötsligt och oplanerat uppstått kravaller hade stor inverkan på resultatet. “Fel plats vid fel tid.

En annan polis förklarar våldet med att det finns en ”hög risk för upplopp i utsatta invandrarområden med hög kriminalitet och arbetslöshet”.

Två timmars programtid – och ingenting om islam. Ingenting om islamism. Ingenting om hur stora delar av det muslimska samhället är redo att döda för en boks skull. Huruvida det är ett problem eller inte. På SVT ska muslimer och islamister alltid framställas som offer även när de försöker ha ihjäl poliser.

Dokumentären lyckades, om än bara en smula, med att intervjua vissaligister? Inte dem som försökte döda dock. Denna verklighet i Sverige vill inte SVT beröra.

Däremot fick Örebromoskéns ordförande snudda vid islamismen: ”När Paludan bränner koranen, så gör det ont. Hos varenda muslim i världen gör den ont. Det är det som Väst inte förstår. Väst har inte förståelse.

Det är det som Väst inte förstår. Exakt så. Hela dokumentären borde egentligen ha handlat om just detta, det som Väst inte har förståelse för.

En av muslimerna som intervjuades och enligt egen uppgift ”inte var med där för att kaosa” säger:

”Ska vi bara sitta hemma och titta på medan han bränner koranen utan att göra något åt det? Det vore idiotiskt.

Folkmassorna, islamisterna, som försökte ha ihjäl svenska poliser, de som borde ha intervjuats i stället, skrek ur folkmassorna:

”Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar!”

Allah är större än svensk lag. Allah är större än yttrandefriheten. Allah är större än ordning. Allah är större än allt annat.

Det är det som programmet borde ha handlat om.

Läs även: Lindén: Varför talar vi inte om Korankravaller utan Påskkravaller?

I en annan del av dokumentären försökte man skylla Örebrokravallerna på att moskéer och muslimer inte var ”beredda” på Paludan, och det i sin tur ledde till de stora kravallerna.

Eftersom de informerades “bara några dagar tidigare” – det var det som ledde till kravallerna.

En annan vinkel som programmet försökte sig på var att det eskalerande våldet i Örebro dels skulle ha berott på polisens “aggression” – inte polisens desperata självförsvar.

När det begav sig och hundratals stenkastare försökte komma åt Paludan och polisen insåg hur kaotiskt det började kallades förstärkning in för att hantera ligisterna. Busslaster med poliser anlände och de motade bort ligisterna med våld, med all rätt. Detta är alltså ”aggression”? Åhå.

SVT fokuserar även på enstaka fall, där en person som faktiskt var där för att stoppa stenkastningen, blev orättvist knuffad av polisen och blev upprörd. Och började kasta sten på polisen som svar.

Alldeles bortsett från det måttligt intelligenta i att kasta sten på poliser som hämnd för ett misstag: Denna person representerar en liten minoritet av stenkastarna. Ändå lyfts han fram och blir intervjuad under hela fyra avsnitt.

Ett annat absurt påstående som framförs är att ”Paludans valturné kostade staten och skattebetalarna 84 miljoner”. Sveriges Radio följer därefter upp med den snarlika rubriken: ”Paludans aktioner kostade polisen 84 miljoner”.

Inte islamisterna, inte muslimerna, och inte ligisterna som försökte ha ihjäl poliser, kväsa lagen och den svenska yttrandefriheten och den demokrati som svenskar i århundraden kämpade för med blod, svett, hunger, tårar och oändlig kamp. Det är inte de som kostar skattebetalarna miljoner.

Utan Paludan.

Hur SVT än försöker vrida och vända på sanningen misslyckas de helt med att förklara varför så många människor i Sverige är beredda att döda för koranens skull.

Programmet ”Uppdrag Granskning: Påskupploppen, som egentligen borde hetat ”Uppdrag Granskning: Korankravallerna”, visar än en gång varför vår ”public service” fortsätter att göra svenskar en stor ”public disservice.

Läs även: Brinkemo: Blodsbandstolkad islam och korankravallerna

Luai Ahmed

Luai Ahmed är krönikör på Bulletin. Innan flytten till Sverige var han kolumnist för tidningarna Yemen Today, Yemen Times,  och YoO Youth Magazine. Han är också författare till boken Asylum: A refugee’s paradoxical journey from Sharia Yemen to Rainbow Sweden. Ahmed har studerat International Business Studies på International Lebanese University i Jemen och flera kurser i International Migration and Ethnic Relations på Malmö universitet.

E-post: luai@bulletin.nu