Facebook noscript imageÅkesson (SD) öppnar för medlemskap i Nato
Politik
Åkesson (SD) öppnar för medlemskap i Nato
Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna svänger i Natofrågan. Arkivbild. Foto: Per Pettersson/Perzec/Flickr
Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna svänger i Natofrågan. Arkivbild. Foto: Per Pettersson/Perzec/Flickr

I och med att Sverigedemokraterna svänger i frågan om Sverige ska vara med i Nato eller inte, kommer det att finnas en majoritet i riksdagen för ett medlemskap. Frågan kommer att lyftas på partiets valkonferens i helgen.
– Får jag och partiledningen bestämma så vill vi öppna upp vår hållning för att möjliggöra ett medlemskap, säger Jimme Åkesson (SD) till SVT.

När Sverigedemokraterna håller valkonferens i helgen är en av frågorna om Sverige ska söka medlemskap i Nato eller inte. SD har tidigare varit motståndare till ett sådant, men nu öppnar partiet och ledaren Jimmie Åkesson för en ändring i frågan.

– Får jag och partiledningen bestämma så vill vi öppna upp vår hållning för att möjliggöra ett medlemskap, säger Jimme Åkesson till SVT.

Samtidigt manar Åkesson till partiet att inte ta ett förhastat beslut under helgen.

– Att gå från att vara helt emot till att vara helt för är inte trovärdigt, som konservativ tror jag på att man ska vara försiktig i sitt framåtskridande, men jag utesluter inte att vi hamnar i Nato så småningom, säger han.

Gemensam sak med Finland

Under torsdagen sa Finlands försvarsminister att en finsk ansökan till Nato kommer att dröja. Natos fokus ligger just nu på kriget i Ukraina.

– Att Finland säger att man inte ska ansöka här och nu, det tror inte jag heller, men man närmar sig. Det har varit en öppen debatt där på ett annat sätt än det varit i Sverige.

Åkesson påpekar likt Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att Sverige bör göra gemensam sak med Finland och ansöka till Nato vid samma tillfälle.

– Sverige är i hög grad del av Nato redan, genom partnerskap och värdlandsavtal som vi redan har. I någon mening är det svårt att hävda alliansfrihet och neutralitet, den hållning som har tjänat oss väl under efterkrigstiden. Men säkerhetsläget är så pass förändrat att vi inte kan utesluta något, det vore oansvarigt i det här läget.

Läs även: Gudmundson: Nej till folkomröstning om Nato

Tomas Hedlund