I sin sista partiledardebatt i riksdagen gick avgående statsminister Stefan Löfven (S) till hård attack på KD och M för att de öppnat dörren för samarbete med SD. Jimmie Åkesson, SD:s partiledare, kontrade med att kalla Löfvens regeringstid för ett misslyckande.
Statsminister Stefan Löfven (S) gick i sin sista partiledardebatt i riksdagen till angrepp mot Moderaterna och Kristdemokraterna. Han tyckte att de öppnat dörren för ”högerextremism”.
– Jag kan förstå att man vill flytta fokus från att man öppnat dörren för ett parti som vill ha sönder det som bygger Sverige starkt.
Löfven kritiserade dem som talar om att samarbete i riksdagen skulle vara att mixtra med demokratin eller ignorera folkviljan.
– Vi har hört liknande påståenden från högerkonservativa ledare runt om i världen, man skapar misstro mot valresultatets legitimitet, säger Löfven.
Han kritiserade utan namns nämnande – men tydligt syftande på Sverigedemokraterna – att vissa partier vill samarbeta med ett parti som Stefan Löfven hävdar urholkar demokratin steg för steg och som enligt Löfven har Ungern och Polen som förebild.
– Jag förstår att man vill flytta fokus från detta men väljarna har rätt att få veta vilka risker de partier är beredda att ta när det gäller att ge avgörande inflytande åt ett parti som vill förstöra det som så många älskar med vårt land, säger Löfven.
Moderatledaren Ulf Kristersson kontrade med att angripa regeringen för att ha misslyckats med att lösa Sveriges största problem.
– Den här regeringen har inte prioriterat det riktigt viktiga i vårt land. Regeringen har inte orkat ta de viktiga besluten.
Kristersson tycker att det är provocerande när regeringen lägger ”miljarder” på en familjevecka medan en person i veckan skjuts ihjäl.
Moderatledaren listar vad han anser är Sveriges tre största problem.
Först kommer brottsligheten.
– Denna sommar var den blodigaste i svensk historia, säger Kristersson.
På andra plats kommer långtidsarbetslösheten och på tredje klimatomställningen.
”Dystert bokslut”
Enligt Kristersson blir Löfvens bokslut efter sju år vid makten ”rätt dystert”.
– Men misströsta inte. Moderaterna är redo att samla människor till uppgiften att få ordning på Sverige, säger han.
Även SD-ledaren Jimmie Åkesson gjorde bokslut efter Löfvens år vid makten.
– Sju år av fagra tal, sju år av löften som aldrig har genomförts. Vi står nu här med facit – en otrygghet som sprider sig som en löpeld genom landet, säger Åkesson.
Han anklagade denna och tidigare regeringar för att ha blundat för vad en Brå-rapport nyligen visade.
– En majoritet, det vill säga de allra flesta av brottsmisstänkta, utgörs av personer med utländsk bakgrund.
– Hur obekvämt det än är för övriga partier i den här församlingen så är det ett faktum att vi hade rätt, och ni hade fel, säger Åkesson.
– När vi får möjlighet att styra Sverige kommer vi inte bara att ha rätt. Vi kommer att göra rätt.
– Jag kan, och jag vill här och nu avge ett löfte till Sveriges nuvarande och blivande pensionärer. Pensionerna blir en avgörande fråga för oss i framtida samarbeten. Den som söker Sverigedemokraternas stöd bör således dela den prioriteringen, sade Jimmie Åkesson.
– Det går inte att blunda längre.
– Vi har 700 000 invandrare som inte är självförsörjande i det här landet, sade Jimmie Åkesson.
Därefter var det Centerledaren Annie Lööfs tur.
– Äntligen, utbrast hon och lyfte de för partiet så viktiga frågorna stärkt äganderätt för skogsägare och lättnader i strandskyddet som regeringen just nu förhandlar med Centerpartiet.
– Vi kommer att fortsätta kämpa för stärkt äganderätt för Sveriges skogsägare, sade Lööf och lovade att C ska vara en grön, liberal kraft i mitten i den svenska politiken.
– Oavsett var i landet hen väljer att bo, sade Lööf.
Hårt vänsterangrepp
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar gick till hårt angrepp mot Socialdemokraterna.
– Vi har en historiskt svag regering som valt att inte ta stöd av en majoritet i riksdagen och den kommer att lämna efter sig massarbetslöshet och vilda västern i det svenska skolsystemet.
Hon kritiserade regeringen för att det pensionstillägg som nu börjat betalas ut inte är värt namnet.
– Bara hälften berörs och de med lägst pension får inget alls. Hur kan Socialdemokraterna kalla det lilla tillägget för en satsning på landets pensionärer?
– I stället har S och M gått ihop den här mandatperioden för att höja pensionsåldern.
Hon efterfrågade tydliga satsningar i höstens budget på bättre pensioner, att nuvarande a-kassa permanentas och att sjukförsäkringen förbättras.
”Skrämmande”
Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson tog upp det han kallar en dödsspiral i avrättningar på våra gator.
Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna, sade att brottsligheten är en fråga som regeringen misslyckats med.
– Vi ryggar inte tillbaka för de problem som lamslagit de rödgröna många gånger.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi lyfte klimatfrågan och sade att alla partiers klimatpolitik borde mätas mot hur den står sig mot Parisavtalet.
– Det är skrämmande att det blåbruna blocket fortfarande hoppas på att någon annan ska göra något, någon annan gång. Det kan man inte kalla klimatpolitik.
Läs även: Löfven skulle ”knäcka gängen” – dödsskjutningarna ökade mest i Europa