Hussein Al-Jibury, även kallad Umeå-imamen, förde över miljonbelopp av förskolan Bilaals pengar till okända konton och privatpersoner. I början på november dömdes han till två års fängelse för grovt bokföringsbrott. Men trots att stora summor av förskolans pengar försvunnit åtalades han aldrig för grov förskingring.
– Rent generellt så får man värdera arbetsinsats och vad jag tror jag kan bevisa mot de straff han kan få, säger Niklas Jeppsson, åklagare till Bulletin.
I början av november dömdes den så kallade Umeå-imamen, Hussein Al-Jibury, till två års fängelse för grovt bokföringsbrott, vilket Bulletin rapporterat om.
Hussein Al-Jibury hade i egenskap av kassör, ledamot och firmatecknare för den numera nedlagda förskolan Bilaal fört över stora summor pengar till okända konton och privatpersoner, utan medgivande från de övriga styrelsemedlemmarna. Han betalade även ut lån till privatpersoner. Lån som delvis eller aldrig betalades tillbaka till föreningen.
Förskolan Bilaal drevs som ett personalkooperativ i form av en ekonomisk förening och hade verksamhet i tre städer. Verksamheten gick i konkurs 2020 efter att personalkooperativet fått sina tillstånd indragna av Umeå kommun året före.
I den tusensidiga förundersökningen framgick att okända överföringar uppgått till 862 384 kronor för beskattningsåret 2015. För 2016 uppgick okända överföringar till 1 125 027 kronor. I förundersökningen har Skatteverket antagit att de överförda beloppen ska betraktas som lön mot bakgrund av att de obefintliga underlagen.
Vidare framgår även att Hussein Al-Jibury inte kunde prata svenska och saknade ekonomisk utbildning. Trots det förvaltade han över 130 miljoner kronor under en fyraårsperiod, medel främst i form av kommunala bidrag från Umeå kommun.
Åklagaren om domen
Niklas Jeppsson, vice chefsåklagare och förundersökningsledare, är nöjd med att ha fått en fällande dom. På frågan varför han inte åtalat Hussein Al-Jibury på fler punkter svarar han att han gjort en bedömning av att det räckt med att få honom fälld för bokföringsbrott.
– Rent generellt så får man värdera arbetsinsatsen och vad jag tror jag kan bevisa mot de straff han kan få. Och då har jag bedömt att det är tillräckligt med de brott jag gått fram med, att det kommer bli ett straffvärde och ett straff som är motiverat utifrån de övriga delarna också, säger Niklas Jeppsson till Bulletin.
Enligt Skatteverket var bokföringen så obefintlig att skattekontrollen allvarligt försvårades. Bokföringen har även skett med lång eftersläpning, i vissa fall upp till ett och ett halvt år efter det att affärshändelsen ägt rum. Många affärshändelser bokfördes inte alls.
Niklas Jeppsson tycker att brottet är av allvarlig karaktär.
– Åtalet är ju att man inte bokfört löpande, utan gjort allt i efterhand. Vilket innebär att under långa perioder har verksamheten haft en ganska stor omsättning av medel som kommer från kommunen, men som inte haft någon som helst redovisning av vad man gör av de här pengarna.
– Det är också det som tingsrätten tagit fasta på och därför fick han ett kännbart straff.
Hussein Al-Jibury var även delgiven misstanke om skattebrott men fälldes inte för det. Däremot var han inte misstänkt för grovt bedrägeri eller förskingring, trots att stora summor pengar försvann spårlöst.
Hur kommer det sig att du inte yrkat på böter eller skadestånd?
– Man har ju konstaterat att det finns pengar som gått ut från den här föreningen utan att man vet varför, för att bokföringen är bristfällig. Det i sig gör ju inte att den här personen blir skadeståndsskyldig för de pengarna. Utan möjligtvis är det skatt och arbetsgivaravgifter som ska utgå på de pengarna för de personer som har fått de här ersättningarna, säger han.
Allvarlig misskötsel
Viktor Norén är jurist och skatterådgivare. Han menar att det är solklart att Hussein Al-Jibury misskött sin roll som kassör i den ekonomiska föreningen.
– De här okända överföringarna blir ju en bevisfråga. Han kan säga att de är lön åt de här personerna, även om de aldrig gjort det arbetet. Om det inte finns några transaktioner eller dokument överhuvudtaget så går det ju inte att bevisa vart de här pengarna har tagit vägen. Då är det lättare för åklagaren att enbart få honom fälld för grovt bokföringsbrott.
Enligt en redovisningsekonom Bulletin har varit i kontakt med och som vill vara anonym är det inte fritt fram att föra över pengar till privatpersoner från en ekonomisk förening hursomhelst.
– Det här bör betraktas som bokföringsbrott absolut, men varför inte förskingring? Jag tror definitivt att han ska dömas till det. Eventuellt bedrägeri, det är tydligt att han inte haft kunskap om ekonomi, säger källan till Bulletin.
Kan ej utvisas
52-årige Hussein Al-Jibury är irakisk medborgare och bor för närvarande i Malmö med sin familj. Han har sedan tidigare ett utvisningsbeslut på sig som dock ej kunnat verkställas. Samtidigt utgör han enligt Säpos bedömning ett hot mot rikets säkerhet.
Bulletin har varit i kontakt med Säpo angående Hussein Al-Jiburys nuvarande status. Men Säpo meddelar att de inte uttalar sig i enskilda ärenden eller individer.
Läs även: Hit gick utvisningsdömde Umeå-imamens försnillade förskolepengar