Facebook noscript imageÅklagaren till Bulletin-TV: ”Turkiet lämnar inte ut medborgare”
TV & Pod
Åklagaren till Bulletin-TV: ”Turkiet lämnar inte ut medborgare”

Under onsdagen kom tingsrättens dom mot tre män som stått åtalade bland annat för mordet på tolvåriga Adriana i Botkyrka 2020. En misstänkt är fortfarande på fri fot.
– Det finns ingen dialog att ha, säger åklagare Anna Svedin till Bulletin-TV om chanserna att kunna lagföra den fjärde mannen.

Under onsdagen dömdes Maykil Yokhanna, 31, Benjamin Mahdi, 24 och Hassan Mohammad, 32, till livstids fängelse för mordet på tolvåriga Adriana den 2 augusti 2020 i Botkyrka utanför Stockholm.

En fjärde person är häktad i sin utevaro misstänkt för delaktighet i mordet. Han har flytt landet och det kommer att bli svårt att kunna ställa honom inför rätta.

– Han är på sannolika skäl häktad i sin utevaro, det betyder att hans skuld inte är prövad i domen idag. Han är turkisk medborgare, vilket innebär att det inte finns något utlämningsavtal mellan Turkiet och Sverige. Sverige lämnar inte ut svenska medborgare till Turkiet och Turkiet lämnar inte ut turkiska medborgare till oss. Så länge han befinner sig där ser det inte ut som att man kan höra honom. Det är inte ens säkert att han kommer att åtalas. Han är på sannolika skäl misstänkt, sen får man gå från det, säger Anna Svedin, vice chefsåklagare till Bulletin-TV.

Har ni någon dialog med Turkiet överhuvudtaget?
– Det finns ingen dialog att ha, det finns inget utlämningsavtal, så nej. Det ser inte ljust ut i den bilden.

Nöjd med domen

Svedin är nöjd med tingrättens bedömning och att de tre männen döms till livstids fängelse.

– Jag är såklart väldigt nöjd med domen och de har dömts i enlighet med åtalet. De har delat min uppfattning i att påföljden ska vara livstids fängelse. Om man kommer fram till att bevisningen räcker, är annan påföljd än livstid utesluten i den här typen av gärning.

Är du orolig för en överklagan och eventuell annan dom i hovrätten?
– Som åklagare vinner du inte och du förlorar inga mål. Jag är statstjänsteman, jag ska vara objektiv i min bedömning. Som försvarare tillvaratar man sin klients rätt. Som åklagare är man statstjänsteman och ska göra sitt jobb och ta fram den bevisning som finns.

Intervjun med Anna Svedin finns i spelaren ovan.

Läs även: Kvinnojour hyrde ut lägenhet till ockerhyra via fejkbolag

Tomas Hedlund