Facebook noscript imageKvinnojour hyrde ut lägenhet till ockerhyra via fejkbolag
Nyheter
Kvinnojour hyrde ut lägenhet till ockerhyra via fejkbolag
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Via ett fejkbolag sökte kvinnojouren hyresgäster som lurades att betala ockerhyra för att få bo i Stockholm. En tvåa för 14 000 kronor, plus kostnaderna för dyra elräkningar, var vad en hyresgäst betalade för att få bo i en lägenhet som egentligen skulle hyras ut till utsatta kvinnor och män.

Via en annons på Facebook hittade en man, som precis flyttat till Stockholm från en mindre ort, en lägenhet för uthyrning. Den lilla tvåan hade en hyra på nästan 14 000 kronor, där dyra elräkningar dessutom tillkom.

Kontraktet skrevs under och mannen flyttade in. Men när hyran väl skulle betalas fattade hyresgästen misstankar då han uppmanades att swisha hyran i stället för att betala till det angivna bankgironummer som stod på kontraktet.

Efter samtal med sina grannar uppdagades det att mannen betalade över 3 000 kronor mer än vad de andra hyresgästerna gjorde. Det framkom även att personen som hyrt ut lägenheten till mannen inte var den riktige hyresvärden – varpå en helt ny historia rullades upp, rapporterar Hem & Hyra.

Efter samtal med hyresnämnden visade det sig snart att det bolag som påståtts vara hyresvärd egentligen inte existerade. Organisationsnumret kopplades inte heller samman med det aktuella företaget utan ledde i stället till en kvinnojour.

Fejkad underskrift

Kvinnojouren påstår att de förmedlar stödboenden för utsatta människor. När Hem & Hyra kontaktar företrädaren för jouren, vars namn dessutom är det som står på kontraktet med hyresgästen, menar hon att någon måste ha fejkat kontraktet.

Hon påpekar även att organisationen inte endast hyr ut till kvinnor, utan även män.

Företrädaren hänvisar dessutom till att hon inte längre innehar samma position på kvinnojouren som tidigare.

Hyresgästen i fråga menar att det inte på något sätt framkommit att lägenheten hyrdes ut med kravet att det skulle fungera som stödboende. Att han dessutom hittade den via en annons på Facebook talar inte heller för att uthyrningen begränsat sig till en specifik grupp av människor.

– Jag behövde bara en lägenhet och hittade den på Facebook, det har aldrig talats om att det ska vara några krav på det för att få lägenheten, säger hyresgästen till tidningen.

Hyresgästen krävde att få tillbaka den överhyra som han betalat till den påstådde hyresvärden. Mannens hyreskontrakt med det fejkade bolaget sades upp, men mannen fick bo kvar i bostaden då den riktige hyresvärden tagit tillbaka lägenheten från kvinnojouren.

Läs även: De döms till livstids fängelse för mordet på tolvåriga Adriana

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu