Facebook noscript imageAktivist: Navalnyj fick dödligt ”KGB-slag” mot hjärtat
Utrikes
Aktivist: Navalnyj fick dödligt ”KGB-slag” mot hjärtat
Aleksej Navalnyj har uppmärksammats världen över sedan budet om hans död kom i fredags. Bilden är tagen i Berlin den 18 februari. Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Aleksej Navalnyj har uppmärksammats världen över sedan budet om hans död kom i fredags. Bilden är tagen i Berlin den 18 februari. Foto: Markus Schreiber/AP/TT

De ryska myndigheterna förhalar alla beslut om Aleksej Navalnyjs kvarlevor. Enligt en profilerad aktivist blev oppositionsledaren dödad med ett utstuderat slag mot hjärtat.

Uppgifter om blåmärken på Navalnyjs överkropp stämmer överens med vittnesmål från anställda vid den straffkoloni där oppositionsledaren hölls fängslad vid sin död, säger aktivisten Vladimir Osetjkin till den brittiska tidningen The Times.

– Jag tror att de först höll honom i kylan en längre stund och sänkte hans blodcirkulation till minimum. Då blir det väldigt lätt att döda någon på bara några sekunder, om man har erfarenhet av det, säger han och pekar på Sovjetunionens ökända säkerhetstjänst KGB.

– Det här är en gammal metod från KGB:s specialstyrkor. De lärde sina specialister att döda en person med ett slag mot hjärtat, mot mitten av kroppen. Det var KGB:s visitkort.

Vladimir Osetjkin och hans Gulagu.net har under ett drygt årtionde avslöjat övergrepp inom det ryska fängelseväsendet, med hjälp av ett brett nätverk av uppgiftslämnare. Han verkar i dag i exil i Frankrike.

Vädjade till Putin

Navalnyjs mamma Ljudmila Navalnaja har i ett filmklipp vädjat till president Vladimir Putin personligen om att sonens kvarlevor ska lämnas ut, eller att hon åtminstone ska få se dem.

I filmklippet stod mamman i snön utanför straffkolonin IK-3, ”Polarvargen”, där hennes son sägs ha dött i fredags. Anläggningen ligger vid Uralbergens norra ände, norr om polcirkeln.

Hon har upprättat en stämningsansökan mot myndigheterna för att de lagt beslag på kroppen. En domstol i Salechard, en stad ett par mil ifrån straffkolonin, bekräftar att ansökan har tagits emot. Förhandlingar kommer dock att ske bakom stängda dörrar – och först i början av mars, enligt rapporter i olika ryska medier.

Flyttats omkring

I ett tidigt skede efter dödsbudet gick Gulagu.net ut med uppgifter om att Rysslands säkerhetstjänst FSB hade besökt ”Polarvargen” två dagar före dödsfallet, och då stängt av kameror och ljudupptagning där inne. Vladimir Osetjkin drar utifrån dessa uppgifter en direkt linje till Kreml i Moskva.

Navalnyjs kvarlevor flyttades runt flera gånger innan de fördes till distriktssjukhuset i Salechard, enligt tidningen Novaja Gazeta. Men dit vägrades Navalnyjs anhöriga och medarbetare tillträde. I måndags meddelade myndigheterna att kvarlevorna skickats vidare för en två veckor lång ”kemisk undersökning”.

Läs även: Navalnyj – en motsägelsefull dissident och projektionsyta

TT Nyheter

fakta

Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj var jurist, bloggare, regimkritiker och antikorruptionsaktivist. Han gjorde sig känd för sin skarpa kritik mot president Vladimir Putin och maktsfären i Kreml och kallades ofta ”mannen som Putin fruktar allra mest”. Navalnyj publicerade dokument som avslöjade parlamentsledamöters och politikers maktmissbruk, bland annat deras hemliga lyxfastigheter utomlands.

Navalnyj avslöjade Putins lyxpalats vid Svarta havet med amfiteater, underjordisk ishockeyarena och kasino. Filmen om palatset vid Svarta havets strand fick snabbt miljontals visningar på Youtube. Putin har förnekat att fastigheten är i hans ägo.

Navalnyj stod också på barrikaderna under vågen av Putinkritiska protester och försökte själv att ställa upp i presidentvalet 2018, men stoppades av oklara skäl.

I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Sibirien. Han vårdades länge i Tyskland och där konstaterades att han förgiftats med det sovjetiska nervgiftet novitjok, något Kreml förnekat. Efter tillfrisknandet återvände Navalnyj hem till Ryssland den 17 januari 2021, där han greps.

Källa: TT