Staten är viktig, men den har klara begränsningar. Allt måste ske enligt trögföränderliga lagar och regler. Detta är speciellt allvarligt i ett snabbföränderligt samhälle som vårt eget. Att strunta i lagar och regler är dock inget alternativ, då det leder till maktfullkomlighet och ideologiska experiment. Men, skriver Henrik Alexandersson, det finns en lösning, och den lösningen är friheten.
Offentlig verksamhet står under demokratisk kontroll, vilket är det bästa sätter vi har att sköta den. Vi röstar om vilka som skall sköta ruljangsen och hoppas att allt ska gå bra.
Denna offentliga verksamhet styrs således av politiker. Men dessa styrs i sin tur av utopiska idéer, kåranda och egenintresse.
Ibland blir det rätt, som när man sätter en fungerande kärnverksamhet i främsta rummet. Ibland blir det fel, som när man sätter ideologiska preferenser och experiment framför kärnverksamhet och allmänintresse.
I privat verksamhet kan man ändra hur man gör saker i takt med att verkligheten förändras. Man måste helt enkelt anpassa sig till nya förutsättningar om man vill vara kvar på marknaden. Man är flexibel.
I offentlig verksamhet finns det som regel ett enda sätt att göra saker. Detta har slagits fast i politiska beslut, och implementeras genom en byråkratisk process. Ofta gäller besluten för lång tid, oavsett hur verkligheten utvecklas.
Det gör att det offentliga kan tvingas göra fel, även om man är medveten om att man gör fel. För att något ska ändras måste man ta sig över en hög tröskel av byråkrati och politik.
Det är i sammanhanget värt att notera att nästan inga politiker har någon direkt sakkunskap, expertis eller några meriter på de områden de sätts att sköta.
Skulle deras ideologiska projekt sedan visa sig stå i konflikt med verkligheten, då kan projektet ändå komma att fortsättas på grund av politisk prestige.
Den amerikanske ekonomen och socialpsykologen Thomas Sowell har en poäng när han påpekar att ”Det är svårt att tänka sig ett mer idiotiskt eller farligt sätt att fatta beslut, än att lägga dessa beslut i händerna på människor som inte betalar något pris för att ha fel”.
Naturligtvis finns det saker som måste och bör utföras av det offentliga. Just därför är det så viktigt att hålla besluten så fria från dogmatism och ideologisk experimentlusta som möjligt. Att fokusera på kärnverksamheten.
Vi bör kanske även ta oss en funderare på vad demokrati egentligen innebär. Är det mer demokratiskt om 349 folkvalda beslutar hur allt skall vara för alla, än om tio miljoner människor får göra sina val utifrån egna önskemål och förutsättningar? När är folkväldet störst?
Vi bör minska politikens makt till förmån för ett starkare civilsamhälle, en fri marknad och frivilligt samarbete. Detta ger flexibilitet, vilket är nödvändigt då ett samhälle är en ständigt framåtskridande process utan något i förväg bestämt slutmål.