En majoritet av EU:s medlemsländer har eller kommer inom kort att införa skärpta restriktioner i ett försök att stävja den skenande smittspridningen i Europa.
Sverige lyfte de flesta restriktioner den 29 september. Sedan den första november rekommenderas dessutom inte längre testning av fullvaccinerade med covid-19-symptom. Detta går stick i stäv med de riktlinjer som utfärdats av Folkhälsomyndighetens europeiska motsvarighet, European Centre for Disease Control, ECDC.
Vissa regioner, som Region Uppsala, vädjar nu till FMH att ompröva sitt ställningstagande.
– Smittan stannar inte vid länsgränsen, det här är en nationell fråga […] Vi anser att mer testning behövs. Regeringen bör snabbt ta ett beslut om att säkerställa långsiktig finansiering av covid-testning och vaccinationer, säger regionstyrelsens ordförande Emelie Orring (M) till P4 Uppland.
Ny smittovåg rullar ut över Europa
Covid-pandemin har tagit ny fart i Europa de senaste veckorna. Flera EU-länder rapporterar nu in de högsta antalen nya fall sedan början på pandemin under vintern 2020.
Det är för närvarande svårt att jämföra Sveriges smittspridning med resten av Europa då testrekommendationerna nyligen ändrats. Sverige testar också färre personer jämfört med andra EU-länder, enligt Our World in Datas senaste siffror.
ECDC:s senaste Europakarta från igår listar hela Sverige, förutom Västernorrland och Jämtland, som rött (det vill säga att andelen fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna ligger mellan 201 och 499). Stora delar av Tyskland, Finland, Norge och Danmark är också röda, medan bland andra Österrike, Nederländerna, Köpenhamnsregionen och sydöstra Tyskland är mörkröda. Där överstiger fallen 500 per 100 000 invånare.
Frankrike och Italien klarar sig lindrigare undan och är i dagsläget orangea, det vill säga med nya fall mellan 75 och 200. Det gör även Västernorrland och Jämtland.
Grannländerna har högre vaccinationstäckning än Sverige
Sveriges vaccinationstäckning befinner sig inom EU:s medelskikt med 68 procent av befolkningen som fått två doser, enligt Our World in Datas senaste siffror från igår. Detta kan jämföras med 76 procent i Danmark, 71 procent i Finland och 69 procent i Norge.
Den högsta vaccinationstäckningen inom EU har Portugal där hela 88 procent av befolkningen är fullvaccinerade, medan 73 procent är det i Nederländerna, 72 procent i Italien och 69 procent i Frankrike. Tyskland och Österrike ligger lite lägre än Sverige med en vaccinationstäckning på 67 procent respektive 63 procent.
Riktade åtgärder mot ovaccinerade
I Tyskland varnande landets kommande förbundskansler Olaf Scholz igår för att ”många ytterligare åtgärder krävs för att klara vintern”, rapporterar Euronews. Det är främst skärpta restriktioner för ovaccinerade personer som diskuteras. I Berlin kommer ovaccinerade inte att kunna gå på restauranger utan terrasser, barer, gym och frisörer från och med måndag. Ett negativt covidtest kommer inte längre att räcka.
Österrike kommer inom några dagar att införa åtgärder riktade mot ovaccinerade personer, meddelade landets förbundskansler Alexander Schallenberg igår.
– De kommer inte att kunna gå på restauranger och teatrar, använda skidliftar eller ta del av personnära tjänster som hårklippning. De kommer enbart att få lämna hemmet för att arbeta och handla livsviktiga varor, samt vistas utomhus, sa Schallenberg rapporterar Reuters.
Covid-bevis krävs i flera länder
Frankrike kräver covidbevis (som visar om man vaccinerats, testat negativt eller tillfrisknat från covid-19) för att gå på restaurang, barer, komma in i shoppingcentrum, ta tåget med mera. I veckan meddelade landets president Emmanuel Macron att kontrollerna omedelbart kommer att skärpas, rapporterar Euractiv.
Det gör även Italien, där det krävs covidbevis för att komma in på biografer, restauranger, badhus, järnvägsstationer med mera. Sedan mitten på oktober måste även all alla arbetare, även egenföretagare, vara vaccinerade.
Danmark planerar att återinföra användningen av digitala covidbevis vid bar och restaurang, samt bio- och museibesök, meddelade landets statsminister Mette Fredriksen i måndags. Åtgärden måste nu godkännas av det danska Folketinget.
I Finland kommer landets reviderade hybrida handlingsplan att tas i bruk på måndag. Då kommer regeringen att diskutera fortsatta begränsningar av restaurangernas verksamhet, samt fortsätta förberedelserna för en utökad användning av covidbevis, skriver den finska regeringen.
Partiell nedstängning en annan åtgärd som diskuteras
Nederländerna överväger en partiell nedstängning av landet nu när antalet nya fall av covid-19 slår rekord. Igår rekommenderade regeringens pandemirådgivare en nedstängning av teatrar och biografer, inställningar av större evenemang, samt att stänga restauranger och kaféer tidigare. Regeringen kommer att meddela nya åtgärder i kväll 18.00, rapporterar Reuters.
Läs även: Riksdagen släpper på restriktionerna