Ett oanmält besök till förvaret i Mölndal fick JO, Justitieombudsmannen, att slå larm. I lokalerna, som öppnade så sent som i oktober 2022, upptäcktes allvarliga brister, bland annat hos personalen som arbetar med de förvarstagna. Man riktar nu krav mot Migrationsverket om att åtgärda bristerna före nästkommande granskning.
Den 22 oktober 2022 öppnade förvaret i Mölndal. Lokalerna, som har 114 platser men kan ta in totalt 200 personer vid överbeläggning, har sedan de togs i bruk 18 januari haft totalt 144 förvarstagna personer.
Vid ett oanmält besök av JO, där inspektionen gick ut på att följa upp FN:s tortyrkonvention om att “förebygga tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning av frihetsberövade personer”, upptäcktes brister som fick inspektörerna att slå larm.
I ett protokoll från JO beskriver man hur förvaret bland annat brister i boende- och aktivitetsfrågor men allra mest i hur personalen hanterar de förvarstagna och upprätthåller maktordningen.
När inspektionen inleddes fanns det totalt 42 förvarstagna i förvaret. Deras genomsnittliga tid i förvar var 50 dagar, och mediantiden 26 dagar. Den person som suttit med längst vistelsetid hade suttit i förvar i närmare ett år, totalt 354 dagar.
Brister i lokalerna
I protokollen framgår det att man vid inspektionen noterat att i vissa fall är det tre personer som bor i samma rum, detta trots att gränsen ligger på två personer per rum under normalbelägring.
Personalen motiverade detta med att samtliga lokaler i förvaret ännu inte öppnats. Inspektörerna noterar även att det “hygienrum” som rummen är utrustade med saknar låsfunktion, samt att det ofta låter och luktar efter besök i rummet.
En person som önskat att gå på en annan toalett nekades detta av personalen.
Vid inspektion av de rum som är avsedda för barn och barnfamiljer noterade inspektörerna en i stort sett total avsaknad av barnleksaker, skötbord eller spjälsängar. Inte heller besöksrummen var anpassade för att möta barns behov. Efter genomgången fick JO:s personal beskedet från ledningen att miljön kommeratt bli mer barnvänlig.
Upprepade närvarokontroller
I förvaret genomförs totalt sex närvarokontroller per dygn, varav två av dem på natten. Kontrollerna ska enligt lokala rutiner se till att personalen får en uppfattning om hur de förvarstagna mår, men även säkerställa att de fortfarande befinner sig i byggnaden.
Kontrollerna genomförs genom att personal iakttar den intagne personen, oavsett situation. Exempelvis är det tillåtet att lyfta bort täcket om den intagne ligger med huvudet under det.
Rutinerna säger även att personalen vid kontroll nattetid inte ska knacka på dörren.
Förutom närvarokontrollerna genomförs även rundrondering tre gånger per dygn. Under ronderna ska boenderummen, inklusive hygienområden, kontrolleras enligt en checklista. Syftet med ronderna uppges vara att personalen ska visa närvaro, förebygga suicidförsök eller upptäcka tidiga tecken på sjukdomstillstånd eller psykisk ohälsa.
Personalen på förvaret menar dock att man anser att de totalt nio kontrollerna av de intagna inte känns nödvändiga, men även att kontrollerna kan innebära onödiga provokationer. Exempelvis påpekar man att närvarokontrollerna på natten innebär att de förvarstagna störs, vilket kan leda till onödiga provokationer som i sin tur kan utgöra en säkerhetsrisk.
Personalen uppgav även att man inte förstår syftet med antalet kontroller då de nya lokalerna är betydligt tryggare än det tidigare förvaret, numera finns bland annat övervakningskameror i varje rum.
Personal som inte talar svenska
I samband med flytten från det förra förvaret ska flera ur den erfarna personalen ha slutat på grund av att skiftsystemet förändrades. För att fylla upp med personal lade man ut annonser som som skulle locka sökanden. Personer som blivit anställda ska dock endast ha genomfört en två veckor lång personalutbildning, i stället för den åtta veckor långa utbildningen som varit tidigare.
Enligt förvarets ledning beror detta på omfattningen av antalet personer man anställt, och att man därmed inte haft tid att lära in dem i systemet i längre än två veckor. Man påtalade dock att de resterande veckornas utbildning kommer att hållas vid ett senare tillfälle.
Personal vittnar även om att vissa anställda inte behärskar det svenska språket, vilket såväl försvårar kommunikation mellan personalen som med de förvarstagna.
JO kunde även konstatera att man i samband med samtal med personalen hade svårt att kommunicera med några av dem.
Maktmissbruk och etnisk särbehandling
Samtidigt framgår det även att förvarstagna i vissa fall upplevt att personalen utövat maktmissbruk. En kvinna i förvaret vittnar om att hon exempelvis blivit tillrättavisad och otrevligt bemött på grund av att hon inte hälsat på personalen.
En annan kvinna uppger att hon fått motta hot om att bli satt i avskildhet i tre dagar om hon inte lydde personalen. Det framgår generellt att förvarade i vissa fall upplever personalen som trevlig, och i andra fall otrevlig.
Flera förvarstagna vittnar även om att det förekommer särbehandling från personalens sida. Förvarade personer med samma ursprung, och som talar samma språk som personalen, ska ha fått fördelar jämfört med resten.
I inspektörernas samtal med personalstyrkan framkom uppgifter om att vissa kollegor “tar chansen att jävlas” med de intagna. Exempelvis ska detta ha skett genom att diktera hur de förvarstagna ska bete sig och vilka de tillåts tala med.
Man uppger även att det finns en rasistisk jargong och att kollegor uttalat kränkande tillmälen om förvarstagna.
Slutligen framgår det att totalt 300 beslut om kroppsvisitation fattats sedan förvaret öppnades. Man uppger att kroppsvisitation i regel ska genomföras när intagna anländer till förvaret, och sedan i de fall det finns skälig misstanke om innehav av otillåtna föremål. Då totalt 144 förvarstagna kommit till förvaret, och 300 beslut om kroppsvisitation genomförts, noteras det även att det “visserligen är vanligt förekommande med kroppsvisitation efter obevakade besök”.
Psykiskt instabil man satt avskild utan vård
Ett fall som JO:s medarbetare pekat ut som anmärkningsvärt är hanteringen av en förvarstagen man som vid ankomst till förvaret uppträtt förvirrat och frånvarande.
Mannen, som sattes i avskildhet vid sin ankomst till förvaret, ska inte ha svarat på frågor vid ankomst, varpå man ansåg att det inte gick att fastställa hans psykiska mående.
Journalanteckningar tyder dock på att personalen förstått att mannen inte mådde bra, då han uppträdde som “förvirrad, okontaktbar och frånvarande”.
Några dagar efter att mannen blev avskild upplever personalen att han beter sig psykotiskt. Trots att en sjuksköterska besökte mannen vid fem tillfällen ska ingen kommunikation om mannens mående framgått.
Slutligen ber mannen om att få åka till psykiatrin, varpå han anländer till en psykiatrisk akutmottagning tre dagar senare. Mannen hölls avskild i totalt två veckor utan kontakt med läkare för bedömning av psykisk hälsa.
Kommentar från JO
I protokollet kommenterar JO Per Lennerbrant uppgifterna om missförhållanden på Migrationsverkets förvar i Mölndal. Han beskriver bland annat en förståelse för att personal sätts under press och ibland behöver lösa snabbt uppkommna situationer, men att man ändå har en skyldighet att utföra tjänstemannarollen på ett professionellt sätt.
”Det är givetvis oacceptabelt om personalen använder sin överordnade ställning, t.ex. genom tillrättavisningar, särbehandling av vissa förvarstagna eller hot om tvångsåtgärder.”
Han vill även att Migrationsverket ser över rutinerna som innebär totalt nio former av kontroller av de intagna per dag. Man behöver även ta hänsyn till när på dygnet kontrollerna bör genomföras. Lennerbrant påpekar även att kroppsvisitationer inte får genomföras utan skäligt motiv, varpå han vill att Migrationsverket följer upp användningen av kroppsvisitation på förvaret för att säkerställa att det är förenligt med lag.
Slutligen beskriver Lennerbrant händelsen med den psykiskt instabile mannen som mycket allvarligt.
”Mot bakgrund av det som kommit fram kan jag konstatera att förvaret i Mölndal varken har rutiner eller en organisation som möter det lagstadgade kravet på läkarundersökning vid vissa beslut om avskiljande. Detta tydliggörs även av det enskilda ärendet där det dröjde över två veckor innan den förvarstagne blev läkarundersökt. Det är mycket allvarligt och jag förutsätter att Migrationsverket vidtar åtgärder för att säkerställa att läkare så snart som möjligt undersöker den som hålls avskild på grund av att han eller hon utgör en fara för sig själv”, skriver Lennerbrant.
Förvaret i Mölndal kommer att besökas igen för uppföljning.
Läs även: MTR kräver att ”lokförare omedelbart återupptar arbetet”