För att minska Europas beroende av rysk naturgas diskuteras möjligheten att utöka gasleveranser från alternativa källor. Samtal om leveranser av både råolja och gas från Mellanöstern, Nordafrika och Asien pågår i USA.
Den amerikanska Biden-administrationen meddelade på tisdagen att den samarbetar med gas- och råoljeleverantörer från Mellanöstern, Nordafrika och Asien för att öka leveranserna till Europa under de kommande veckorna, rapporterar New York Times.
Bland annat besökte den qatariske emiren Washington under tisdagen. ”Säkerställandet av stabiliteten i den globala energiförsörjningen” var ett av de ämnen som togs upp, enligt ett uttalande av Vita Husets presschef Jen Psaki.
Förra året exporterade Ryssland omkring 128 miljarder kubikmeter naturgas till Europa, varav en tredjedel transiterade genom Ukraina, enligt New York Times. USA fruktar att Ryssland skulle kunna stänga av sina gasledningar i och med det allt mer spända säkerhetsläget vid den ukrainska gränsen.
USA hoppas att dess europeiska allierade kommer att vara mer välvilligt inställda till att införa sanktioner mot Ryssland om läget eskalerar, om alternativ till rysk gas tillhandahålls.
Tyskland tiger
Tyskland, som är världens största naturgasimportör och beroende av rysk gas, håller låg profil. I slutet av september stod naturgas för knappt nio procent av landets elmix och kärnkraft för 14 procent.
Sedan dess har tre av Tysklands kärnkraftsreaktorer stängts av. De tre sista kommer att stängas i slutet av 2022, vilket ytteligare kommer att driva på den tyska efterfrågan på gas.
En del av den ryska gasen flödar in i landet genom gasledningen Nord Stream som togs i drift 2011–2012. En liknande ledning, Nord Stream 2, står redo och inväntar det slutgiltiga godkännandet av de tyska myndigheterna.
De amerikanska republikanerna vill kunna ta till sanktioner mot gasledningen, vilket Tyskland motsätter sig. Bidenadministrationen är mer splittrad då den befarar att det skulle försämra relationerna till Tyskland och därmed begränsa USA:s möjlighet att påverka utvecklingen i Ukraina.
De har istället övervägt sanktioner som uteslutandet av ryska banker från det internationella banksystemet samt exportförbud för bland annat halvledare.
Läs även: Rysslands agerande väcker oro – ingen nedtrappning vid Ukrainas gränser i sikte