Facebook noscript imageAltstadt: Politiker på väg ut ur den bruna garderoben
Ann Charlott Altstadt
Krönikörer
Altstadt: Politiker på väg ut ur den bruna garderoben
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson vid en pressträff. Foto: Karl Gabor / Henrik Montgomery/TT
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson vid en pressträff. Foto: Karl Gabor / Henrik Montgomery/TT

När Elisabeth Svantesson säger att hon aldrig tyckt att SD var rasister kallas hon opportunist av en känd S-märkt professor. Och när Magdalena Andersson och andra S-politiker gör brunt till rött gäller samma logik: It’s okey when we do it!

Elisabeth Svantessons uttalande i 30 minuter om att hon egentligen aldrig tyckt att SD var rasister var väl egentligen föga förvånande.

Hur många har genom åren som 2016 års upplaga av Svantesson dagtingat med sitt samvete av strategisk övertygelse och politisk pliktkänsla? Eller av ren social slentrian – likt de vardagsljud folk utstöter om det förbannade vädret när de vill vara trevliga mot grannarna i hissen.

Den kända S-märkta statsvetarprofessorn Ulf Bjerelds reaktioner på Svantessons bekännelse tillhörde de sansade, men också mest intressanta. Han twittrade att det finns ett ord för henne, nämligen ”opportunist”. Och han undrar vad Svantesson säger i dag som ”hon egentligen inte tycker”.

Läs även: Svantessons pudel om SD: ”Det tyckte jag egentligen inte då”

Jag har faktiskt undrat just detsamma om professorn själv. Och hans hisnande U-sväng från det färgstarka men marginaliserat mikroskopiska KPLM(r) till det breda gråare maktpartiet och dess yttersta topp.

Bjereld var fram till förra året adjungerad ledamot av partistyrelsen via sitt ordförandeskap i Tro och Solidaritet. Och vad säger han i dag som han ”egentligen inte tycker”?

Tror han fortfarande på revolution? Är hans medlemskap i den före detta kristna broderskapsrörelsen, som ändrat namn för att inkludera muslimer, betingat av intresset att under ny partibeteckning fortsätta verka för palestiniernas och numera och islamisternas sak? Opportunism? It’s okay when we do it!

Mitt heta tips är att det här att komma ut som Svantesson snart blir lika vanligt odramatiskt som när en kändis lämnar garderoben. De behöver inte längre något stort bekännande ögonblick i offentligheten, för det finns egentligen inget klädskåp kvar som kan markera något före eller efter inför mediepubliken.

Läs även: Altstadt: SD och rasismen borta när Sjöstedt tecknar partiets historia

För de förtryckta politikerna hänger dock den offentliga skammen på om det stora partiet fortsätter att gå i bräschen för frigörelsen. Magdalena Andersson försökte exempelvis outa sig som brun redan 2017 med uttalandet att flyktingar borde söka sig till andra länder än Sverige.

Det var verkligen några år för tidigt att go over the top som normbrytare. Och hon och andra regeringskollegor, som prövande visat sitt sanna jag, fick snabbt skynda tillbaka och slå igen garderobsdörren från insidan. För att hålla ihop äktenskapet med det anständiga och högmoraliska Miljöpartiet tvingades de sedan till invandringspolitiskt normativa uttalanden.

Men bara för några veckor sedan var det dags igen. Andersson medgav att hon ångrade att inte sossarna protesterat mot moderaternas migrationspolitik– det vill säga Alliansens invandringspolitiska uppgörelse med MP.

Läs även: Altstadt: Strategin mot SD kostade Löfven jobbet

Vi skulle alltså levat i ett helt annat land med en helt annorlunda politisk situation om inte Magdalena Andersson med flera fegat ur med att komma ut. Men den 30 september, bekännelsedagen, hastade inte S-professorn mot närmsta uppkoppling för att twittra om hennes opportunism. Jag antar att det förklaras av… ja kan det vara opportunism?

Och fascismen verkar visa upp sitt fula tryne i parti och minut nuförtiden. För Morgan Johnssons gick inte den röda linjen vid språktest för medborgarskap. Häromdagen lanserade han och Mikael Damberg på DN-debatt bland annat förslag på vräkning av kriminella.

S-professorn med flera låtsas dock som att läget är på västfronten intet nytt medan deras sida retirerar och omgrupperar i rök, damm, skottlossning, mängder av ihjälskjutna unga män och civila rop på eld upphör.

Jag hoppas ni förstod den litterära krigsmetaforen och situationen kommer bara att förvärras. Så det är väl endast en tidsfråga innan socialdemokraterna föreslår självklart socialdemokratiska åtgärder som återvändarkontor, fängelsestraff i annat land, och asylsök på ytterst begränsad kvot för verkliga konventionsflyktingar, då de ju alltid förespråkat att på effektivast vis göra mest för flest, det vill säga hjälpa till i närområdet

Och en massa kappor kommer att vändas. Men inte rafsigt hafsigt under uppseendeväckande protester utan lugnt och i stillhet medan man twittrar som om ingenting särskilt hänt under dagen.

Brunt kommer oundvikligen att bli rött och det är helt okay when we do it.

Ann Charlott Altstadt

Ann Charlott Altstadt är journalist och författare. Hon har gett ut Liten ordbok för underklassen och Strejken på Toys R Us. Altstadt var redaktör för tidskriften TLM 1992-2002 och har bland annat skrivit artiklar och krönikor för LO-tidningen-Arbetet, Flamman, Journalisten, Fokus, Göteborgs-Posten, Arbetaren, Finanstidningen, Svenska Dagbladet och Arbetet. För närvarande är hon medarbetare på Aftonbladet Kultur och skriver krönikor i Lag & Avtal.