Det offentliga skoldistriktet i Seattle, motsvarande den kommunala skolan i Sverige, har stämt ett antal tech-företag. Skolorna menar att sociala medier förstärker psykisk ohälsa hos unga och därmed försvårar undervisningen.
Det offentliga skoldistriktet i Seattle har stämt tech-företagen bakom TikTok, Instagram, Facebook, Youtube och Snapchat i ett försök att göra dem juridiskt ansvariga för ökningen av psykiska ohälsa hos unga.
I stämningen hävdas att företagen speciellt riktar in sig på unga människor och de anklagas för att förvärra deras mentala hälsa och beteendestörningar som ångest, depression, ätstörningar, liksom underblåsa nätmobbning, och på så sätt försvåra undervisningen.
Företagen menar att de gjort mycket för att öka säkerheten för unga som använder deras produkter. Youtube har till exempel möjligheter att begränsa skärmtiden eller spärra vissa typer av innehåll. Snapchat har ett system för att hjälpa användare med problem med mental hälsa eller känslomässiga kriser.
Stämningen hävdar att det mellan 2009 och 2019 var en genomsnittlig ökning på 30 procent i antalet unga som under längre perioder än två veckor var så nedstämda eller upplevde sådan hopplöshet att de inte kunde utföra sina vanliga aktiviteter.
2021 avslöjade en visselblåsare på Facebook att företaget visste att Instagram hade en negativ effekt på tonåringar genom att skada deras kroppsuppfattningar och försvåra ätstörningar och självmordstankar.
Läs även: Sandström: Vad skapar psykisk ohälsa?