Facebook noscript imageAnalys: Bosnien – på väg mot ett storskaligt krig?
Fokus
Analys: Bosnien – på väg mot ett storskaligt krig?
Demostranter med bild på Milorad Dodik. Foto: Radivoje Pavicic/AP/TT
Demostranter med bild på Milorad Dodik. Foto: Radivoje Pavicic/AP/TT

Läget är spänt i Bosnien-Hercegovina. Republika Srpska vill bryta sig loss från landet och bli självständigt. Detta går emot Daytonavtalet som skrevs under för att skapa fred efter det blodiga Bosnienkriget. Nu hotas Bosnien-Hercegovina återigen av storskaligt krig mellan landets entiteter.

Det har passerat närmare trettio år sedan Bosnienkriget där cirka 100 000 människor beräknas ha dött under de svåra striderna. För att få slut på kriget tillkom Daytonavtalet år 1995, som alla inblandade parter skrev under.

Det var ett fredsavtal som innebar att Bosnien skulle delas i två entiteter: Republika Srpska, som är en serbdominerad entitet och federationen Bosnien och Hercegovina, en bosnisk- och kroatdominerad entitet. Dessa skulle tillsammans styras av gemensamma myndigheter och endast ha en bosnisk armé.

Nu utmanas fredsavtalet och freden i Bosnien av bosniske serben Milorad Dodik, en av tre personer i Bosnien-Hercegovinas presidentråd. Något som lett landet in i en politisk kris som beskrivs som den värsta sedan kriget på 90-talet.

Vill bli självständiga

Dodik är ledare för det serbobosniska partiet SNSD som styr i Republika Srpska, vilket till stor del är en självstyrande entitet i Bosnien-Hercegovina.

SNSD har genom styret i Republika Srpska hindrat arbetet i flera bosniska statliga institutioner och Dodik har hotat att Republika Srpska kommer att dra sig ur tre centrala bosniska statliga institutioner: militären, det högsta rättsväsendet och skatteförvaltningen.

Dodik har även uttalat att de bosniska underrättelse- och säkerhetsorganen skulle förbjudas att verka i Republika Srpska. I stället skulle institutioner som är ”endast serbiska” ersätta dessa organ i entiteten. Presidenten har även flaggat för att man kan komma att bygga upp en egen armé i Republika Srpska.

Nu börjar läget på allvar att försämras i landet. Redan förra månaden antog det lokala parlamentet i Republika Srpska en rad olika lagar som gör det möjligt för entiteten att bilda sina egna institutioner och sin egna armé. Ett stort steg närmare en utbrytning från Bosnien.

Ytterligare spänningar

Situationen har ytterligare eskalerat de senaste dagarna efter att bosnienserber hållit ett offentligt firande av årsdagen för skapandet av den serbiska republiken i Bosnien-Hercegovina.

Årsdagen för skapandet av entiteten sammanfaller också med början på Bosnienkriget, som resulterade i blodiga massakrer som tog cirka 100 000 människors liv.

I tal till folkmassan under paraden sade Milorad Dodik: ”Det finns ingen frihet för det serbiska folket utan staten”. Ett uttalande som fortsätter att indikera på försök till utbrytning för Republika Srpska från Bosnien-Hercegovina.

Demonstrationer för ett ingripande

Dodiks separatistiska uttalanden och agerande under den senaste tiden har spridit stor oro bland bosnier runt om i världen. Flertalet demonstrationer har ägt rum i USA, Europa och även i Sverige.

Demonstranterna kräver att det internationella samfundet ska ingripa.

USA har redan riktat sanktioner mot Dodik för korruption och hot mot Bosnien-Hercegovinas stabilitet och territoriella integritet. Även EU fördömer Dodiks agerande och hotar med att tillämpa straffåtgärder.

Stoppar inte Dodik

Dessa internationella tillsägelser verkar inte skrämma eller stoppa Dodik:

– Om de tror att de kommer att disciplinera mig har de väldigt fel, sade han till statliga TV-kanalen RTRS efter de amerikanska sanktionerna.

Milorad Dodik fortsätter att styra Republika Srpska till en splittring från Bosnien. Han får stöd i detta från bland andra den ryske presidenten Vladimir Putin och den ungerske premiärministern Victor Orbán.

Ryssland förväntas fortsätta stödja Republika Srpska för att kunna få inflytande på Balkanhalvön. Väst stödjer Bosnien i frågan. Om ett krig utbryter i landet är det många fler än bara Republika Srpska och federationen Bosnien och Hercegovina som blandas in.

Om Dodik fortsätter att dra sig ur bosniska institutioner och utveckla sina egna i Republika Srpska, är det bara en tidsfråga innan ett storskaligt krig bryter ut i Bosnien-Hercegovina. Ett krig som mycket möjligt kan bli större än vad landet någonsin varit med om.

Läs även: Putins utspel om brittiska krigsfartyget

Gabriella Mait

Reporter