Under söndagen kom beskedet att Tunisiens president Kaïs Saïed ökat sin makt över landets rättsväsende. Tusentals tunisier valde därför att ta sig ut på gatorna i huvudstaden Tunis och demonstrera mot det nya beslutet.
Tunisien beskrivs som det enda land där demokratin lyckades få fäste efter den arabiska våren. Många varnar nu för att demokratin i landet kan vara hotad.
Under den tidiga söndagsmorgonen kom nyheten att president Saïed utfärdat ett dekret som gör det möjligt för honom att kontrollera landets högsta rättsväsende.
I detalj innebär dekretet att presidenten kommer att kontrollera urvalet, utnämningen, befordran och överföringen av domare. Beslutet innebär också att det är förbjudet för domare att strejka.
Stora demonstrationer
Samma dag som beslutet offentliggjordes tog sig tusentals människor ut på gatorna i huvudstaden Tunis. Demonstrationen organiserades av landets största politiska parti, det moderat islamistiska Ennahda tillsammans med en annan samhällsorganisation.
Demonstranterna bar på skyltar med texter som ”Rör inte rättsväsendet!” och på andra stod det ”Rädda vår demokrati!”.
Även domare och advokater protesterade utanför justitiepalatset mot det nya beslutet, trots ett demonstrationsförbud.
Farligt för demokratin
Tidigare har president Saïed avsatt regeringen och stängt parlamentet. Han har även utfärdat flera dekret som kan tolkas som icke-demokratiska.
Det senaste beslutet angående hans ökade makt över landets rättsväsende väcker oro bland många. Kritiker säger att Saïeds handling är ett steg bakåt i landets demokratiska utveckling.
Den internationella domstolen (ICJ) har sagt att beslutet var okonstitutionellt och olagligt. De menar att beslutet “för Tunisien tillbaka till sina mörkaste dagar, då domare förflyttades och avsattes på grund av verkställande infall”.
Kaïs Saïed maktövertag i Tunisien välkomnades först med stor entusiasm av det tunisiska folket. De senaste besluten har dock fått många att vända sig emot honom. Nu anklagas den tunisiske presidenten för att föra landet tillbaka till ett auktoritärt styre.
Läs även: Egypten: Dödsstraff för tolv ledare i Muslimska brödraskapet