Facebook noscript imageAnalys: Etthundra dagar sedan Ryssland invaderade Ukraina
Ukrainakriget
Analys: Etthundra dagar sedan Ryssland invaderade Ukraina
Den ryska presidenten Vladimir Putin till vänster och den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Foto: AP/TT
Den ryska presidenten Vladimir Putin till vänster och den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Foto: AP/TT

Den 24 februari valde Putin att invadera Ukraina. Varje dag kommer nya uppdateringar om utvecklingen av kriget. Vissa dagar går det framåt för de ryska trupperna och andra gånger lyckas det ukrainska försvaret hålla emot. Hur står det till idag, etthundra dagar in kriget som fått hela världen att reagera?

När den ryska diktatorn president Vladimir Putin valde att invadera Ukraina den 24 februari trodde han likt många andra att det bara skulle vara en fråga om ett par dagar innan det ukrainska försvaret skulle kollapsa.

Ungefär 72 timmar trodde man att de skulle ta innan Putin skulle kunna utropa sig som frälsare och annektera ytterligare delar av Ukraina. Dock gick det inte som tänkt och det var betydligt svårare än så.

Med facit i hand går det att konstatera att Kreml hade planerat invasionen dåligt. Samtidigt överraskade Ukraina med sitt försvar och deras kämpaglöd. De ukrainska soldaterna har gett de ryska styrkorna en oväntat tuff match.

Varje dag har de rapporterats om krigets utveckling. Stundtals har det lutat till Rysslands favör. Ibland har det sett ut att gå bättre för de ukrainska försvaret. Oavsett har de varit intensiva sammandrabbningar.

Vad som bara skulle vara ett krig under några dagar, är nu inne på sin etthundrade dag. Hur ser läget ut nu?

Kartläggning över avancemang

Den ryska offensiven påbörjades intensivt och under de första dagarna av kriget avancerade de ryska trupperna mycket. Från norr, söder och öst. Det fanns stunder där de ryska styrkorna var väldigt nära den ukrainska huvudstaden Kiev och kriget kunde nått ett tidigt slut.

Det ukrainska försvaret visade sig dock vara starka och ihärdiga. Efter intensiva strider i Kievs förorter tvingades till slut de ryska soldaterna att retirera och lämna området kring huvudstaden. I stället valde Kreml att fokusera helt på östfronten, där man tidigare lyckats bättre. Allt krut lades därför i stället på Donbassregionen.

De senaste veckorna har präglats av tuffa sammandrabbningar mellan de ryska och ukrainska trupperna längst Ukrainas östfront. Ryssland har försökt upprätta en landkorridor från tidigare annekterade Krim till norra Donbassregionen.

Detta har man lyckats väl med, framför allt när Mariupol föll i mitten av maj. Då lyckades man officiellt skapa en landkorridor fri från ukrainsk kontroll ända från Cherson i söder och Krim till Donbass i öst. En landkorridor som sträcker sig från Ukrainas södra delar längst Svarta havet till landets nordöstra delar strax söder om Charkiv.

Ryssland har hittills övertagit 90 procent av Donbassregionen och ses avancera djupare in de senaste dagarna. Samtidigt håller de ukrainska trupperna emot i nordöst och i Charkiv.

Även i söder har de ukrainska försvaret lyckats hålla emot de ryska försöken att avancera mot Mykolaiv och framför allt Odesa som Kreml vill åt för att stoppa den sista delen av Ukrainas tillgång till Svarta havet.

Förstörelse

100 dagar av krig och intensiva sammandrabbningar runt om i landet har resulterat i massförstörelse som uppgår till kostnader för hundratals miljarder kronor. Världsbanken förutspår att kriget kommer minska Ukrainas ekonomi med 45 procent och ännu mer om kriget inte ser ett slut inom kort.

Under slutet av april uttalade sig den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskij om de beräknade ukrainska förödelserna. Han uppgav att 1 500 utbildningsanläggningar, 350 sjukvårdsanläggningar, närmare 2500 km av vägar och 300 broar ska helt ha förstörts eller skadats sedan krigets början. Sammanlagt uppskattade Zelenskij att 32 miljoner kvadratmeter av bostadsyta hade påverkats av kriget. Idag kan alla dessa siffror uppskattas vara ännu större.

Städer likt Mariupol, Charkiv, Chernihiv, Sumy, Rubizhne med mera har till stor del förstörts. Majoriteten av dessa städers infrastruktur är helt förstörda eller skadade. Ryssland fortsatta avancemang bidrar till att allt fler städer förstörts och kostnaderna för detta fortsätter således stiga.

Det är svårt att ge en exakt uppskattning av den totala förstörelsen och de uppskattade kostnaderna. Framför allt i och med det ständiga sammandrabbningarna varje dag som bidrar till att uppskattade siffror uppdateras snabbt.

Oavsett går det att konstatera att det är förstörelse av tusentals byggnader, skolor, sjukhus, bostäder, vägar, broar etcetera Kostnader uppgår mot hundratals miljarder kronor och att återuppbygga landet kommer kosta betydligt mer än så.

Antal döda civila och soldater

Minst 4 113 civila ska ha dött och 4 916 skadats sedan krigets start den 24 februari enligt FN. De menar dock på att siffror ska vara betydligt högre än så. Enligt ukrainska uppgifter uppgår antalet döda civila mot tiotusentals, med 22 000 döda i bara Mariupol.

Enligt nya uppgifter från generalstaben för den ukrainska Försvarsmakten ska Ryssland ha förlorat 30 850 soldater sedan krigets början den 24 februari till och med gårdagens datum den 2 juni. Utöver detta har man förlorat 1363 stridsvagnar, 210 stridsflyg, 175 helikoptrar. Enligt brittiska Försvarsmakten ska detta motsvara en tredjedel av Rysslands ursprungliga formation.

Ukraina är själva försiktiga med att dela med sig av hur stora deras egna militära förluster är. Det är något som den ukrainska ledningen inte kommenterar. Enligt amerikanska underrättelsetjänsten uppskattades ungefär mellan 5 500 och 11 000 soldater hade dödats och mer än 18 000 skadats i april. En siffra som säkerligen är större idag, men hur mycket större finns det inga exakta uppgifter om.

Enligt uppgifter från FN:s flyktingorgan UNHCR ska ungefär 6,8 miljoner ukrainare flytt landet sedan krigets start den 24 februari. Mer än hälften av dessa har emigrerat till Polen och majoriteten är kvinnor och barn.

Inom Ukraina har hundratusentals tvingats omplaceras i landet. Enligt Unicef ska totalt 5,2 miljoner ukrainska barn vara i behov av humanitär assistans. Ungefär två av tre barn i Ukraina har blivit fördrivna på grund av kriget.

Vad händer härnäst?

Kriget i Ukraina har fått många länder och institutioner att agera. Senaste uppdateringarna är att EU slutligen nått en överenskommelse om ett ryskt oljeembargo. USA fortsätter stödja Ukraina med miljarder dollar i militärteknik och vapen. Stödet till Ukraina från resterande länder i Väst är fortsatt starkt både politiskt och ekonomiskt.

Ryssland fortsätter möta på stora hinder. En större opposition och ökade sanktioner. Landets ekonomi har drabbats hårt av de ekonomiska sanktioner som inneburit att flertalet företag har stängt ner, högre inflation och försämrad valuta. Utöver detta har Ryssland haft stora militära förluster, både sett till personal och artilleri.

Kriget fortsätter trots de stora förlusterna för Ryssland. För omvärlden innebär detta fortsatt skada på världsekonomin och faran med livsmedelsbrist på grund av Rysslands stopp av ukrainsk export. Något som inom en snar framtid kan komma att påverka många länder och innebära en världslig livsmedelskris.

Om man ser till kriget på marken verkar inte ett slut vara i sikte. Ryska trupperna avancerar i Donbass och framför allt i Severodonetsk. Lyckas Kreml överta staden är det deras näst största militära omringningen efter Mariupol denna månad. Det skulle även innebär en total kontroll över Luhansk provinsen. Ett viktigt avancemang för de ryska trupperna som då är väldigt nära att ockupera hela Donbassregionen. Samtidigt håller de ukrainska trupperna emot både i nordöst vid Charkiv och även söder vid Mykolaiv.

Kriget i Ukraina är långt ifrån över. Det är svårt att säga hur länge till det kommer pågå, men Ryssland kommer inte lämna Ukraina inom en snar framtid. Det är inte troligt att man drar sig ur med de avancemang man lyckats med i östra Ukraina.

100 dagar har passerat och läget är fortfarande kritiskt. Sett till hur det ser ut nu, är det minst 100 dagar till att vänta av tuffa sammandrabbningar med konsekvenser för ukrainare såväl som för hela omvärlden.

Läs även: Rapporter: President Putin svårt sjuk i cancer

Gabriella Mait

Reporter