Det var under natten till lördagen som en man vid namn Zaniar Matapour valde att öppna eld i en gaybar i centrala Oslo. Han dödade två och skadade 21 andra. Matapour har en islamistisk extremistisk bakgrund och frågan man bör ställa sig är hur troligt det är att något liknande sker i Sverige?
Polisen fick snabbt larm om masskjutningen i baren och lyckades stoppa Matapour kort efter, dock hann gärningsmannen ta två personers liv och skada 21 andra.
Masskjutningen i Oslo misstänks vara ett terrordåd delvis på grund av Matapours extremistiska bakgrund, men även hatbrott på grund av extremistiska värderingar. Matapour var sedan tidigare en del av ett islamistiskt extremistnätverk och han var på polisens radar på grund av misstankar om att han radikaliserats.
Det har även blivit känt att Matapour haft kopplingar till den kända extremisten och jihadisten Arfan Bhatti. Han har suttit fängslad för flera brott, bland annat för olika typer av våldsbrott och terrorplanering. Han är även känd för sin ledande roll i islamistiska gruppen Profetens Ummah, som sett flera av sina medlemmar rekryteras till IS.
Gärningsmannen bakom attentatet i Oslo har således haft kontakt med Bhatti. Det är dock oklart om Matapour var en del av Profetens Ummah eller om Bhatti hade en hand i masskjutningen i lördags.
Att Matapour som utförde dådet tidigare kunde gå fri och att Bhatti fortfarande är på fri fot trots sina handlingar och misstänkta koppling till gärningsmannen, visar att det norska samhället är sårbart. Det gäller dock inte bara Norge, utan även Sverige är sårbart när det kommer till våldsbejakande extremism.
Extremister i Sverige
Det har tidigare skett terrorattentat i Sverige, utöver alla avvärjade attacker som stoppats. Terrorattentatet på Drottninggatan 2017 och bombdåden i Stockholm 2010 är de senaste exemplen. Det har skett tidigare och det och det är mycket troligt att det kan ske igen.
Senaste åren har även Sverige tampats med ett ökat antal extremistiska rörelser och personer med islamistiska kopplingar. Allt från olika grupperingar som finns runt om i landet till enskilda individer som återvänt hem efter uppdrag utomlands.
Oavsett vad för typ av islamistiska extremister det har varit, finns dessa utspridda överallt i Sverige. Enligt Säkerhetspolisen tycks allt fler sympatisera med extremistiska ideologier och de ser en markant ökning:
– Säkerhetspolisen ser en utveckling där fler upplevs sympatisera med de våldsbejakande extremistmiljöernas ideologi eller de drivkrafter som finns i dess närhet. Detta gör att fler attraheras av propagandan och att det finns en grogrund för rekrytering, skriver de på sin hemsida.
Enligt Säpo ligger den strategiska terrorhotnivån i Sverige på förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala. Även nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) skriver i sin årsbedömning för 2022 att Sverige under senare år sett en uppåtgående trend för terrorattentatshot av individer med bakgrund i våldsbejakande ideologier.
Tusentals våldsamma extremister
Det finns en ökning bland personer som sympatiserar med extremistiska ideologier. Det har även märkts i allt från ökat hot från våldsamma extremister, till senaste tidens reaktioner mot koranbränningarna med personer som valt att inte respektera demokratins lagar och agera hotfullt mot polisen.
Säkerhetspolisen rapporterade 2017 att de de bevakade cirka 3 000 våldsbejakande extremister, varav 2 000 stödjer islamisk extremism. I Sverige finns minst 150 personer som återvänt till landet efter att ha anslutit sig till extremistiska gruppen IS. Enligt Säkerhetspolisen har många av dem återgått till radikala kretsar.
Det finns ingen samlad nationell bild av hur många våldsamma extremister det finns i landet. Det är lösa siffror och egentligen kan det vara betydligt fler. Det finns många våldsamma extremister som vi inte känner till som befinner sig i Sverige idag. Alla dessa personer utgör en stor fara och ett hot mot Sveriges demokrati och invånare.
Vad extremister avskyr är just allt Sverige står för. Demokrati, grundläggande fri- och rättigheter. Därför blir Sverige en måltavla för många farliga islamistiska extremister. Därför är Sverige precis som Norge sårbart i detta läge.
Extremismen och islamismen växer sig starkare i Sverige och vårt närområde. Det har vi fått bekräftat av den hemska attacken i Oslo och den konstaterade ökade radikaliseringen i Sverige.
Hotet mot Sverige är stort. Norge fick se sig drabbas hårt i förra veckan, kan vi vara näst på tur?