Facebook noscript imageAnalys: Storägarnas utförsäljning – misstro mot SSAB:s strategi
Ekonomi
Analys: Storägarnas utförsäljning – misstro mot SSAB:s strategi
LKAB:s styrelseordförande Göran Persson, Fredrik Lundberg, finansman som kontrollerar Industrivärden. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT Henrik Montgomery/TT
LKAB:s styrelseordförande Göran Persson, Fredrik Lundberg, finansman som kontrollerar Industrivärden. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT Henrik Montgomery/TT

Det kan synas märkligt att både Fredrik Lundbergs investmentbolag Industrivärden och finska statens bolag Solidium säljer ut sina innehav i ståltillverkaren SSAB nästan samtidigt. 

Går det att ana någon form av misstro mot ståltillverkaren SSAB och eventuellt deras projekt Hybrit bakom de senaste försäljningarna av aktier i SSAB? Det av finansmannen Fredrik Lundberg kontrollerade investmentbolaget Industrivärden sålde nyligen samtliga sina aktier i ståltillverkaren SSAB. Även finska staten har nyligen sålt omkring hälften av sitt innehav.

Läs även: Bullförsäljaren som byggde ett miljardföretag: ”Kamprad är min idol”

Hybrit (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology) är ett samarbete mellan SSAB, gruvbolaget LKAB och Vattenfall som startade 2017. Det är en strävan att komma bort från kol som är en viktig komponent i ståltillverkningen och gjort denna sektor till en av de industrisektorer som släpper ut mest koldioxid. Martin Lundstedt, vd för Volvo, ett annat av Industrivärdens portföljbolag, har talat om att SSAB och Volvo har kompletterande värdekedjor. Trots detta verkar Fredrik Lundberg inte tro att projektet kommer att innebära en större värdeuppgång i SSAB - och det när stålkonjunkturen knappast ebbat ut. Dessutom har riskkapitalisten Harald Mix lanserat en konkurrent i H2GreenSteel med ambitionen att producera fossilfritt 2024.

En annan hypotes är att Fredrik Lundberg inte vill att Industrivärdens investering i SSAB ska styras av Göran Persson, som är LKAB:s styrelseordförande sedan 2017. LKAB är med drygt 10 procent av kapitalet och rösterna största ägare i SSAB. Dragkampen om Hybrit:s placering vanns också, föga överraskande, av LKAB i Gällivare. SSAB förlorade och Hybrit kommer nu att ligga i Vitåfors i Malmberget, i närheten av LKAB. 

Det kan också vara så att Fredrik Lundberg anser att risknivån i SSAB har ökat för mycket. Bolaget går från att vara en klassisk kassako till att ägna sig åt riskabla projekt som kräver en jättestor finansiering. Allt större kritik har också riktats mot att vattenkraften i norr går till riskabla miljöprojekt istället för att fokusera på en god elförsörjning till hela landets industri. 

En annan möjlighet kan vara att Industrivärden gör sig beredd att öka sitt ägande i ett av sina portföljinnehav. Då kan Industrivärdens vd Helena Stjernholm välja mellan Volvo, Essity, SCA, Skanska, Sandvik, Handelsbanken och Ericsson. Industrivärden hade cirka 1,9 miljarder kronor i likvida medel innan den tillförs cirka 2 miljarder kronor genom försäljningen av aktierna i SSAB. Industrivärdens skuld den 31 mars, i förhållande till portföljens marknadsvärde, var 5 procent. Så det är inte för pengarna som Industrivärden behöver sälja. Det finns flera hypoteser om varför aktierna i SSAB säljs: My guess is as good as yours.

Lyssna även: Bulletins helgintervju: Magnus Ranstorp: Har funnits en enorm beröringsångest

TEXT: Margaret von Platen

Margaret von Platen

fakta

Industrivärden: Köpa och sälja bolag - en huvudprocess.

Så här svarade Helena Stjernholm i en intervju i Realtid 2018 på frågan varför de inte gjort flera investeringar. Det var strax efter att Industrivärden sålt aktier i SSAB för 3,1 miljarder kronor. 

– Det stämmer att vi i februari 2016 presenterade vår utvecklade strategi. Det handlade om en evolution, inte en revolution. I vår typ av verksamhet finns det två huvudprocesser. Den ena är hur vi ska jobba med de bolag vi har, det vill säga aktivt ägande. Där har vi ökat aktiviteten väsentligt, bland annat genom att utveckla vårt interna analysarbete, dels genom att fokusera på värdedrivare och hur vi ska bygga värde på sikt, säger hon.

– Den andra huvudprocessen är att köpa och sälja bolag. Vi utvärderar detta kontinuerligt. Om vi ska ta in ett nytt bolag måste det vara bättre än det vi redan har. Vi agerar när vi känner att ett case är intressant. Vi gjorde nyligen en exit om 3,1 miljarder kronor i SSAB och det låg i linje med vår ambition att minska vår skuldsättning. Det blev en fin affär.

Industrivärden hade tecknat aktier i nyemissionen på kursnivån 10 kr/aktie och sålde A-aktier på kursen 49 kr/aktie och C-aktien på kursen 39 kr/aktie 2018. På måndagskvällen sålde Industrivärden röststarka A-aktier för 45,53 kronor per aktie.