Facebook noscript imageAnalys: Vad är det som händer i Kazakstan?
Fokus
Analys: Vad är det som händer i Kazakstan?
Kravallpolis blockerar en gata för att stoppa demonstranter under en protest i Almaty, Kazakstan. Foto: Vladimir Tretyakov/AP/TT
Kravallpolis blockerar en gata för att stoppa demonstranter under en protest i Almaty, Kazakstan. Foto: Vladimir Tretyakov/AP/TT

Under den senaste veckan har Kazakstan skakats av våldsamma protester. Vad som först började som fredliga demonstrationer, har eskalerat till storskaligt våld mellan befolkning, polis och militär.

Protesterna började den 2 januari med anledning av de stigande bränslepriserna i landet. Det utvecklades snabbt till våldsamma demonstrationer på grund av det växande missnöjet med landets negativa politiska och ekonomiska utveckling.

Den politiska makten i Kazakstan är koncentrerad till en liten krets. De är alla nära allierade och/eller familj med den före detta presidenten Nursultan Nazarbayev, som fortfarande ses som ansvarig för läget i landet.

Demonstranter stormade, vandaliserade och plundrade byggnader runt om i Kazakstan.

Stadshuset i landets största stad Almaty sattes i brand. Vissa av demonstranterna lyckades även ta över flygplatsen och störa flygtrafiken.

Skakigt läge

Regimen begränsade internetåtkomsten i landet och endast ett fåtal statliga hemsidor fanns tillgängliga under början av demonstrationerna.

Kazakstans regering upplöstes och president Kasym-Zjomart Tokajev auktoriserade landets säkerhetsstyrkor att ”skjuta utan förvarning”.

Det resulterade i blodiga scener mellan demonstranter och militär. Hittills har närmare 2 000 personer har skadats och dödssiffran är fortfarande oklar.

Rysk militär på plats

Den kazakiska regimen har nära relationer med Kreml. Efter att den kazakiske presidenten Tokajev begärt hjälp av Ryssland via den Moskvaledda säkerhetsorganisationen CSTO har rysk militär skickats till landet.

President Tokajev efterfrågade en Rysslandledd militär intervention och begärde hjälp av den Moskvaledda säkerhetsorganisationen CSTO.

Deras uppgift uppges vara att hjälpa till att återställa ordningen i landet genom skydd av strategiska anläggningar och statliga byggnader runt om landet. Enligt den ryske presidenten Vladimir Putin kommer trupperna att vara kvar så länge det behövs.

Kazakstan delar en lång gräns med Ryssland och det är viktigt för Putin att vara på plats för att undvika stora politiska förändringar i landet. Den ryska närvaron i Kazakstan kan även ses som ett sätt för honom att utöka sitt regionala inflytande. Vilket är viktigt framförallt nu när läget är spänt vid den ukrainska gränsen.

“Allt under kontroll”

Enligt president Tokajev har ordningen helt återställts i Kazakstan.

Hittills har tusentals människor gripits för sitt medverkande i de vålsamma protesterna. Många av dessa har visat sig vara utrikesfödda.

“Så många som 7 939 personer har gripits runt om i landet”, skriver inrikesdepartementet enligt Kazakstanska nyhetsbyråer.

Kazakstans president skyller händelserna på “yttre och inre fiender” och menar på att protesterna var en täckmantel för en statskupp.

Om inte ekonomiska och politiska reformer sker inom kort, kan Tokajevs position som president bli väldigt kortvarig. Detsamma gäller lugnet på de kazanska gatorna, fler och större demostrantioner kan väntas om läget i landet inte förändras.

Läs även: Putins utspel om brittiska krigsfartyget



Gabriella Mait

Reporter