Facebook noscript imageAnalys: Vad blir Putins nästa drag?
Fokus
Analys: Vad blir Putins nästa drag?
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Andrei Gorshkov/AP/TT
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Andrei Gorshkov/AP/TT

Läget i Ukraina är kritiskt. Ryska trupper finns runt om i landet och Ukraina kämpar för att inte förlora viktiga hamnstäder och framför allt huvudstaden Kiev. Frågan är vad som händer härnäst. Kommer Ryssland att lyckas ta över Ukraina? Tar det i sådana fall stopp där eller är fler länder i fara?

Uppgifter visar att den ryska framryckningen stöter på hinder. Dels på grund av ett starkt ukrainskt försvar men även till följd av ryska logistiska misslyckanden. Faktumet att de ryska trupperna möter på hinder i Ukraina har fått många i Väst att slappna av. Ryssland kanske inte klarar att ta över Ukraina trots allt?

Ryska trupper må möta på större hinder än tänkt och det ukrainska försvaret må överraska med sitt motstånd, men det betyder inte att man kan pusta ut än. Den ryske presidenten Vladimir Putin bör aldrig underskattas.

Framför allt är det viktigt att poängtera att trots de hinder som de ryska trupperna har stött på, så avancerar de fortfarande. De är väldigt nära den ukrainska huvudstaden och har tagit över strategiskt viktiga platser i södra Ukraina, där landets import och export tar plats.

– Läget kommer fortsätta att trappas upp. Nästa steg för Putin är att accelerera, säger Niklas Bernsand, doktorand och specialist på Ukraina vid Lunds universitet.

Skulle Ryssland lyckas ockupera hela den södra gränsen av Ukraina, kan de sammansluta de delarna med Krim. Om detta sker så kommer Ryssland att ha ett järngrepp över en central del av Ukraina. Då är det mycket som talar för en rysk triumf.

Sanktioner

EU, FN, USA och andra viktiga internationella aktörer har infört hårda sanktioner mot Ryssland. Det ser dock inte ut som att Rysslands agerande inne i Ukraina rubbas av dessa alltför mycket. Ryssarna är vana vid sanktioner. Det är lite som tyder på att det kommer att stoppa deras framryckning. Det uttryckte även den ryske utrikesministern Sergei Lavrov:

– Nåväl, vi är vana vid [sanktioner]. Vi vet att sanktioner kommer att införas i alla fall […] Med eller utan skäl.

Detta visar att Ryssland redan räknat med många av sanktionerna som vidtagits mot dem. Det betyder dock inte att alla sanktioner är verkningslösa.

De ekonomiska sanktionerna har fryst den ryska centralbankens reserver, vilket omöjliggjort statliga betalningar. Den ryska rubeln har förlorat mycket av sitt värde och en ekonomisk kris väntar runt hörnet. Den ryska ekonomin är på väg att totalt implodera inom loppet av någon vecka.

Ryssland har även stängts ute från allt fler sammanhang – både ekonomiska, politiska och sociala.

Det är dock viktigt att komma ihåg att många av de långsiktiga sanktioner som genomförts av bland andra Europeiska unionen för närvarande är mycket svåra att upprätthålla på sikt eftersom hela Europa har gjort sig starkt beroende av rysk olja och gas. Sverige inkluderat. En fjärdedel av EU:s import av råolja och två femtedelar av fossilgas kom från Ryssland år 2019, enligt siffror från Eurostat.

Putin kapabel till allt

Även om sanktionerna har lamslagit den ryska ekonomin så är det svårt att se att detta i det korta perspektivet skulle stoppa Putin. Snarare tvärtom. Det kan på kort sikt snarare trigga honom till att växla upp.

Detta ses tydligt i hans markering med att landets kärnvapenstyrkor intagit särskild beredskap. Han är redo att ta till kärnvapen om så krävs för att vinna i Ukraina.

– Han skulle inte acceptera en förlust, han kan komma att använda brutala medel för att inte förlora, säger Tomas Sniegon, lektor i Europastudier vid Lunds universitet.

För första gången sedan Kubakrisen står världen på gränsen till ett potentiellt kärnvapenkrig. Att därför tro att “mindre” bakslag för ryska styrkor i konflikten ska få Putin att dra sig tillbaka är bara naivt.

Putin har visat att han är beredd att ta till det tunga artilleriet och världen bör ta detta på största allvar. Han kommer inte att lämna Ukraina som en förlorare, det skulle med största sannolikhet innebär slutet på hans tid som Rysslands ledare. En post som han inte är beredd att abdikera från.

Ett världshot

Om Ryssland lyckas ta över Ukraina finns en sannolikhet att mindre, närliggande länder kan vara i fara. Länder likt Litauen, Lettland, Moldavien med flera. Om man lyckas ta över ett så stort geografiskt land som Ukraina, utan direkt intervention från Väst, är resterande närliggande länder ett relativt enkelt byte och ett naturligt steg för Ryssland.

Nato har även hållit sig relativt passiva i nuläget. Detta kan även vara en bidragande faktor till en öppning för Ryssland att fortsätta sin ockupation utefter den ukrainska gränsen. Då är säkerhetsordningen i Europa i stor fara.

– Vi kan inte utesluta något, vi trodde inte ens att det skulle bli krig i Ukraina för en vecka sedan. Vad som händer härnäst beror helt på resultatet i Ukraina, säger Sniegon.

Skulle Ryssland fortsätta vidare och försöka ockupera andra länder, är ett världskrig inte alls en osannolik utveckling. Det är därför väldigt viktigt att stoppa Ryssland redan nu innan situationen eskalerar ytterligare.

Det ryska militära intåget kommer inte att sluta i Ukraina. Putin kan försöka återskapa en Sovjetliknande storhet för nutida Ryssland på bekostnad av självständiga europeiska länders suveränitet. Då spelar inga sanktioner roll, oavsett hur tuffa det är.

Vad som väntar härnäst förblir ett drag som bara just Putin känner till. Oavsett så bör inte ett synsätt baserat på glädjekalkyler och förhoppningar anammas. Om det är något man bör ha lärt sig med Putin som världsledare i över 20 år så är det att allt är möjligt med honom i spetsen.

Hoppas för all del på det bästa, men planera för det värsta.

Gabriella Mait

Reporter