Facebook noscript imageAndersson (S) ger grönt ljus till stora delar av SD:s politik
Nyheter
Andersson (S) ger grönt ljus till stora delar av SD:s politik
Avgående statsminister Magdalena Andersson (S) är inte alltför kritisk till delar av förslagen i Tidöavtalet. Foto: Jessica Gow/TT
Avgående statsminister Magdalena Andersson (S) är inte alltför kritisk till delar av förslagen i Tidöavtalet. Foto: Jessica Gow/TT

Tidigare statsminister Magdalena Andersson (S) tar inte avstånd från den nya migrationspolitiken. Hon motsätter sig heller inte ett tiggeriförbud och har inga störrre invändningar mot den nya rättspolitiken.

Magdalena Andersson gjorde ett starkt val, Socialdemokraterna gick fram två procent, men framgångarna räckte inte för att behålla makten. Nu har hon varit oppositionsledare i drygt en vecka sedan det nya M-KD-L-styret tog över.

Frågan är hur partiet framöver ska ställa sig till Sverigedemokraternas allt större inflytande i politiken.

Tidigare statsministern gör i ett längre reportage i Expressen gällande att Socialdemokraterna stod för paradigmskiftet i svensk migrationspolitik.

– Paradigmskiftet ägde rum 2015 och det genomförde vi, säger hon till Expressen.

I Tidöavtalet, som den nya regeringen inklusive Sverigedemokraterna arbetat fram, framgår att Sveriges migrationspolitik ska anpassas till EU:s miniminivå. Det framgår även att asylrätten ska värnas och att arbetskraftsinvadringen ska skärpas. Antalet kvotflyktingar ska minska från 5 000 till 800 om året.

”Legat på miniminivå”

Socialdemokraterna och tidigare justitieminister Morgan Johansson (S) har tidigare hävdat att migrationspolitiken redan legat på EU:s miniminivå. Morgan Johansson sa i oktober 2020 att ”Sverige har den stramaste migrationspolitiken på 40 år”. Socialdemokraterna har under den senaste mandatperioden hävdat att man kraftigt skärpt migrationspoltiken.

– Den stora omläggningen av migrationpolitiken genomförde vi socialdemokrater efter flyktingkrisen 2015, med kraftiga åtstramningar av politiken. Nu får vi se vilka konkreta förslag de kommer med och lägger fram, säger Magdalen Andersson till Expressen.

Fler uppehållstillstånd i år än 2015

Men Andersons uttalande kan ifrågasättas. Av Migrationsverkets senaste statisik över beviljade uppehållstillstånd framgår att hittills i år har mer än 126 000 uppehållstillstånd beviljats. Det är fler uppehållstillstånd än vad som beviljades under invandringsåret 2015. En stor del av uppehållstillstånden 2022 har tilldelats flyktingar från Ukraina enligt massflyktsdirektivet. Men en allt större del utgör arbetskraftsinvandring från andra länder när personer som tidigare sökt asyl gjort så kallat spårbyte.

Asylinvandringen har skärpts och minskat sedan 2015. Men att använda det heltäckande begreppet migration, som Andersson gör, kan vara missvisande. Migration är ett övergripande begrepp för all typ av invandring, medan asylinvadringen som har skärpts bara utgör en del.

Magdalena Andersson är i alla fall bestämd med att Sverige ska ha en låg migration framöver. Hon betonar att hon dessutom vill se en stramare arbetskraftsinvandring än den nya regeringen.

Skärpt rättspolitik

Magdalena Andersson säger till Expressen att hon heller inte har några störra invändningar mot de rättspolitiska förslag i Tidöavtalet som regeringen lagt fram. Hon ser snarare problem med att det kan ta alldeles för lång tid att införa de nya lagförslagen.

– Det jag tycker är viktigt är att det finns färdiga lagförslag som ligger på bordet och som nu behöver genomföras. Vi kan inte vänta, säger hon.

Andersson är inte heller främmande för ett tiggeriförbud och menar att vissa kommuner redan infört ett förbud. Hon säger att hon inväntar en utredning för att sedan ta ställning till den.

Läs även: Invandringen till Sverige 2022 väntas bli den högsta någonsin

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu