Göteborgs före detta kommunstyrelseordförande, Ann-Sofie Hermansson (S), har friats av hovrätten för grovt förtal. I en intervju med Bulletin uppmanar hon människor att säga vad de tycker – annars får unga kvinnor i hederskulturer betala priset. Dessutom tycker hon till om Magdalena Andersson som Socialdemokraternas nästa partiledare.
På torsdagen friades Ann-Sofie Hermansson, tidigare socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Göteborg, för grovt förtal av Hovrätten för Västra Sverige. Anledningen till förtalsstämningen är flera blogginlägg som Hermansson gjorde för två–tre år sedan, där hon beskriver två kvinnor som extremister som har ”försvarat terrorister”.
Kvinnorna i fråga skulle vara talare efter en visning av filmen ”Burka songs 2.0”, som skulle visas i samband med en stadsfestival och som senare ställdes in. Ann-Sofie Hermansson var från början kritisk till kvinnornas medverkan i det efterföljande panelsamtalet och menade att diskussionen var ensidig.
Bulletin har pratat med Ann-Sofie Hermansson efter domen. Hon säger bland annat att det känns skönt att hovrätten fastställde tingsrättens dom från i fjol.
Var det en förväntad dom?
– Andra mer juridiskt bevandrade än vad jag är har sagt att det borde bli som tingsrätten beslutade, men själv har jag inte velat utmana ödet och gå händelserna i förväg.
”Så jädra jobbigt är det inte”
Hur har hela den här processen varit för dig?
– Fallet har varit uppmärksammat men i övrigt har jag jobbat på som vanligt. Jag skulle till och med säga att jag rekommenderar folk att inte vara så ängsliga för att säga vad de tycker. Tvärtom, man ska våga tala klarspråk när man verkligen känner att något är viktigt.
Är det den slutsats som du har dragit av domen?
– Ja, jag skulle verkligen uppmana till det. Man ska inte akta sig. Man kan tycka att det tar lång tid med rättegångar, men, med det sagt, så jädra jobbigt är det inte.
Ann-Sofie Hermansson säger att domen inte bara är bra för henne utan också för yttrandefriheten som princip. Hon menar att det som hon skrev om kvinnorna i sin blogg är en del av den politiska diskussionen och inte ska behöva tas i en rättssal.
– Det här är vad vi säger till varandra i den vidsträckta yttrandefrihet som vi har i vårt land. Den ska man vara väldigt rädd om. Man ska kunna tåla det här i en politisk debatt.
Andersson som partiledare
Enligt hovrätten var Ann-Sofie Hermanssons uttalanden i bloggen inte förtal, utan så kallade ”värdeomdömen”, vilket inte är något straffbart. Kvinnorna som anmälde Hermansson måste nu betala hennes rättegångskostnader.
Är det något med blogginläggen som du blev anmäld för som du ångrar eller önskar att du hade gjort annorlunda?
– Nej, inte när det gäller mina blogginlägg. Jag kan ångra saker och ting i mitt liv, man kan rannsaka sig politiskt, men inte när det kommer till de här frågorna, säger Ann-Sofie Hermansson och fortsätter:
– De som betalar priset för om man inte talar klarspråk och säger som det är, är alla de unga kvinnor som är utsatta för hedersrelaterade normer. De betalar priset för den ängsligheten. Hur tråkigt det än är att ta en konflikt och bråka med någon så är det värt det för principens skull. Sedan tycker jag aldrig att man ska vara elak eller arrogant.
Ann-Sofie Hermansson arbetar i dag som renhållningsarbetare. Hon berättar att hon efter domen tog en kort paus från arbetet för att möta media, sedan ska hon fortsätta jobba igen. Politiken har Ann-Sofie Hermansson nästan lämnat helt men sitter kvar i Socialdemokraternas partistyrelse.
– Men där blir jag antagligen utslängd i kongressen i november. Ingen har ställt frågan om jag vill fortsätta, säger hon.
Nu när vi ändå pratar om kongressen: Vad tycker du om finansminister Magdalena Andersson som Socialdemokraternas nästa partiledare?
– Jag uppfattar henne som pragmatisk och reformistisk. Och det är kul att det är en kvinna.