En parlamentarisk utredning ska se över reglerna för hur anonyma gåvor till partier ska få ges. Utredningen ska se på fler frågor också som ett lobbyist-register och mutskandalen i EU där socialdemokratiska politiker tog emot mutor.
Under valrörelsen avslöjades hur partier försökte kringgå regler för gåvor till partierna. Flera partier hade tveksamma upplägg och den socialdemokratiske ekonomichefen Magdalena Agrell förlorade jobbet efter ett bulvanupplägg.
Nu vill regeringen se över systemet med partifinansiering genom en parlamentarisk utredning.
– Öppenhet och insyn är centrala värden för vår demokrati, det finns goda skäl att se över de här frågorna regelbundet, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Nu tillsätter regeringen en parlamentarisk kommitté där alla riksdagens partier ingår för att se vilken insyn det ska finnas i partifinansieringen och föreslå åtgärder. Kommittén, som ska ge sitt betänkande 2025, ska också se över om partierna behöver redovisa mer av sin ekonomi, som tillgångar, utgifter och skulder.
Qatargate
EU skakades av en mutskandal som kommit att kallas Qatargate, där flera framstående europeiska socialdemokratiska partier tog eller gav mutor. Det fick europapalrlamentet att ändra sina regler.
Läs även: Löfven borde få frågor om Qatars mutor
Strömmer har beaktat detta och vill att kommittén ska se över om det ska införas ett lobbyist-register. Men också frågan om utländsk påverkan är viktig.
– Redan i dag är det straffbart att ta emot pengar från främmande makt för att påverka opinionen i frågor som rör Sveriges statsskick eller säkerhet. Det är en ganska smal reglering, säger Strömmer och fortsätter:
– Att vi lyfter den frågan är dels i ljuset av ett förändrat omvärldsläge där vi vet att vår inre säkerhet utmanas av statliga aktörer, dels är det en fråga som diskuteras väldigt mycket inom EU.
Läs även: Dystert kronrekord- lägsta någonsin mot euron.